Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
justyna259
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 cze 2021, o 01:18
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: justyna259 »

\(\displaystyle{ K_c=2Q^3-220Q ^2+ 6300Q}\)?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2021, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7927
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1674 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \frac{K_{c}}{Q} = \frac{2Q^3}{Q} - \frac{220Q^2}{Q} +\frac{6300Q}{Q} = 2Q^2 - 220Q +6300 = 2(Q^2-110Q+3150) = 0}\)

\(\displaystyle{ 0< Q = ...}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: a4karo »

A niby czemu to ma być zerem?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7927
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1674 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: janusz47 »

Dzielimy koszt całkowity, przez wielkość produkcji danego dobra.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: a4karo »

I to ma być równe zero??? Daj spokój z takimi radami
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7927
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1674 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: janusz47 »

Przedsiębiorstwo tym lepiej się rozwija im jego koszt przeciętny jest minimalny czyli dąży do zera.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22257
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3763 razy

Re: Jak obliczyć q z tego kosztu całkowitego

Post autor: a4karo »

@justyna259
A powiesz czym jest `q`?
ODPOWIEDZ