Kapitalizacja złożona

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Kapitalizacja złożona

Post autor: Iza8723 »

Jeden z banków oferuje kapitalizację złożoną z dołu miesięczną z stopą roczną \(\displaystyle{ r_{1}=2\%}\) i dodatkowo wypłaca co kwartał dodatkowe odsetki z \(\displaystyle{ r_{2}=1\%}\). Jaka jest stopa efektywna w tym banku? Ile zgromadzimy pieniędzy po roku, gdy kapitał początkowy to \(\displaystyle{ K_{0}=1000 zł}\)?

Wiem, że wzór na kapitalizację miesięczną to: \(\displaystyle{ K_{0}(1+\frac{r_{1}}{12})^{12}}\)
Natomiast przy kapitalizacji co kwartał : \(\displaystyle{ K_{0}(1+\frac{r_{2}}{4})^{4}}\)
Efektywną stopę procentową liczymy ze wzoru : \(\displaystyle{ \frac{K_{1}-K_{0}}{K_{0}}}\)
Nie wiem jak powinnam to obliczać mając dwie stopy procentowe i dwie kapitalizację ? Ma ktoś pomysł?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 675
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 211 razy

Re: Kapitalizacja złożona

Post autor: JHN »

Proponowałem rozliczenia w cyklach kwartalnych... Nie trafiłem?

Pozdrawiam
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Kapitalizacja złożona

Post autor: Iza8723 »

Wyliczyłam do końca, powinno być dobrze. Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ