Egzamin aktuarialny - ubezpieczenia życiowe

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
studentkaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2020, o 12:48
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Egzamin aktuarialny - ubezpieczenia życiowe

Post autor: studentkaK »

Dzień dobry, proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania

Osoba (x), wylosowana z populacji de Moivre'a. kupuje za składkę jednorazową netto \(\displaystyle{ \overline A_{x} = 0,394375}\) polisę na życie, która wypłaci 1 w chwili śmierci. Niech Z oznacza wartość obecną świadczenia na moment wystawienia polisy. Wiadomo, że

\(\displaystyle{ Var(Z) = 0,0619216.}\)

Oblicz wartość funkcji straty ubezpieczyciela \(\displaystyle{ L}\) na moment wystawienia polisy, dla realizacji \(\displaystyle{ T(x) = E(T(x))}\).

Z góry bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ