Witam,
Potrzebuję pomocy z następującym zadaniem:
Koszt całkowity \(\displaystyle{ K}\) jest następującą funkcją wielkości produkcji \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ K(x) =x^3 − x \ln(2x)}\)
Wyznacz wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt przeciętny (jednostkowy)\(\displaystyle{ K_{p}}\).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Wielkość produkcji optymalnej ze względu na koszt przeciętny
Wielkość produkcji optymalnej ze względu na koszt przeciętny
Ostatnio zmieniony 25 lip 2020, o 22:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki w LateXu.
Powód: Braki w LateXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wielkość produkcji optymalnej ze względu na koszt przeciętny
Funkcja kosztu całkowitego
\(\displaystyle{ TC = K(x) = x^3 - x\ln(2x) }\)
Funkcja kosztu przeciętnego
\(\displaystyle{ AV= \frac{K(x)}{x} = x^2 - \ln(2x) }\)
Funkcja kosztu marginalnego
\(\displaystyle{ MR = K'(x) = 3x^2 - \ln(2x) - \frac{x\cdot 2}{x} = 3x^2 - \ln(2x) -2 }\)
\(\displaystyle{ MR =AV \rightarrow x^2 -\ln(2x) = 3x^2 -\ln(2x) -2 }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x^2 -2 = 0 \rightarrow x^{*} = 1.}\)
\(\displaystyle{ TC = K(x) = x^3 - x\ln(2x) }\)
Funkcja kosztu przeciętnego
\(\displaystyle{ AV= \frac{K(x)}{x} = x^2 - \ln(2x) }\)
Funkcja kosztu marginalnego
\(\displaystyle{ MR = K'(x) = 3x^2 - \ln(2x) - \frac{x\cdot 2}{x} = 3x^2 - \ln(2x) -2 }\)
\(\displaystyle{ MR =AV \rightarrow x^2 -\ln(2x) = 3x^2 -\ln(2x) -2 }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x^2 -2 = 0 \rightarrow x^{*} = 1.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wielkość produkcji optymalnej ze względu na koszt przeciętny
\(\displaystyle{ K'(x) = 3x^2 - \ln(2x) - \frac{x}{2x} = 3x^2 -\ln(2x) -\frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ MR =AV \rightarrow x^2 -\ln(2x) = 3x^2 -\ln(2x) - \frac{1}{2} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x^2 -\frac{1}{2} = 0 }\)
\(\displaystyle{ x^{*} = \frac{1}{2}. }\)
Dziękuję.
\(\displaystyle{ MR =AV \rightarrow x^2 -\ln(2x) = 3x^2 -\ln(2x) - \frac{1}{2} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 2x^2 -\frac{1}{2} = 0 }\)
\(\displaystyle{ x^{*} = \frac{1}{2}. }\)
Dziękuję.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wielkość produkcji optymalnej ze względu na koszt przeciętny
Chyba jednak
\(\displaystyle{ K'(x) = 3x^2 - \ln(2x) -\,\red{ x\cdot\frac{2}{2x}} = 3x^2 -\ln(2x) -\,\red{1} }\)
JK