Nie za bardzo wiem w jakim temacie to umieścić
Koszt całkowity \(\displaystyle{ K}\) jest następującą funkcją wielkości produkcji \(\displaystyle{ x}\) (mierzonej w tysiącach sztuk)
\(\displaystyle{ K(x)=x\ln \frac{x^2}{x-1} }\)
Wyznaczyć wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt przeciętny (jednostkowy) \(\displaystyle{ K_p}\).
Wyznaczyć wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt przeciętny
Wyznaczyć wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt przeciętny
Ostatnio zmieniony 12 maja 2020, o 17:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie umieszczaj tematów w losowo wybranych działach.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie umieszczaj tematów w losowo wybranych działach.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wyznaczyć wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt przeciętny
Funkcja kosztu przeciętnego
\(\displaystyle{ K_{p}(x) = \overline{K}(x) = \frac{K(x)}{x} = \frac{x}{x} \ln\left(\frac{x^2}{x-1}\right) = \ln\left(\frac{x^2}{ x-1}\right), \ \ x >1. }\)
Znajdujemy maksimum lokalne tej funkcji.
\(\displaystyle{ K_{p}(x) = \overline{K}(x) = \frac{K(x)}{x} = \frac{x}{x} \ln\left(\frac{x^2}{x-1}\right) = \ln\left(\frac{x^2}{ x-1}\right), \ \ x >1. }\)
Znajdujemy maksimum lokalne tej funkcji.