Popyt, podaż, wykresy równowagi

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
kaiatek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 maja 2020, o 16:00
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Popyt, podaż, wykresy równowagi

Post autor: kaiatek8 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań!!
1.Narysuj 4wykresy równowagi na rynku długopisów. Następnie zilustruj na nich wpływ poniższych zjawisk na równowagę na rynku:
a) wzrost ceny wiecznych piór,
b) zwiększenie się dochodów nabywców,
c) spadek ceny wkładów do długopisów,
d) wzrost liczby przedsiębiorstw w gałęzi.

2. Odpowiedz na pytania:
1) Jeżeli elastyczność cenowa popytu wynosi 1,39, to czy jest prawdą, że 10-procentowa zmiana ceny spowoduje prawie 9-procentową zmianę ilości nabywanej? Odpowiedź uzasadnij, przedstawiając wyliczenie.
2) Jeżeli mandarynki i pomarańcze mają mieszaną elastyczność popytu równą 1,5, a cena mandarynek wzrośnie z 3 do 3,50 zł za kilogram, to o ile procent wzrośnie popyt 89na pomarańcze?

3. Analizujemy rynek wieprzowiny. Cenowa elastyczność popytu wynosi -0,6, zaś dochodowa 0,53. W nadchodzącym roku ekonomiści spodziewają się, że przeciętna cena wieprzowiny wzrośnie o 3%, a dochody ludności wzrosną średnio o 5%. W jaki sposób te zmiany wpłyną na sprzedaż wieprzowiny?

4. Krzywa popytu na dobro X opisana jest równaniem: QD = 20 - 3P,natomiast krzywa podaży ma postać: Qs= -5 + 2P. Na podstawie tych informacji:
a) oblicz, ile wynosi cena równowagi rynkowej,
b) oblicz ilość równowagi rynkowej,
c) wyznacz wartość punktową współczynnika elastyczności cenowej popytu,
d) oblicz elastyczność cenową podaży w punkcie równowagi rynkowej,
e) określ, jak zmienią się wydatki konsumentów na dobro X, gdy cena tego dobra zmaleje?
f) określ rodzaj powstałego stanu równowagi w sytuacji, gdy rząd wprowadza cenę na dobro X w wysokości Px= 4 zł. Ustalona urzędowo cena jest ceną minimalną czy maksymalną?

Proszę o jak najszybszą pomoc!!!!
Ostatnio zmieniony 3 maja 2020, o 18:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
ODPOWIEDZ