Opadająca linia popytu i funkcja produkcji

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Nattasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2018, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Opadająca linia popytu i funkcja produkcji

Post autor: Nattasha »

Monopolista napotyka opadającą linię popytu \(\displaystyle{ P(y)=100-2y}\). Funkcja produkcji ma postać \(\displaystyle{ y=2x}\), zaś \(\displaystyle{ Px=4}\). Oblicz wielkość zatrudnienia czynnika produkcji X, jeśli monopolista jest firmą maksymalizującą zysk.

Bardzo proszę o pomoc. Cały czas wychodzi mi wynik 24, a powinno wyjść 12.
ODPOWIEDZ