Badania operacyjne

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
ChoryNaRocka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 gru 2019, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 1 raz

Badania operacyjne

Post autor: ChoryNaRocka »

Witam mam problem z rozpisaniem funkcji oraz ograniczeń, z obliczeniami sobie poradzę tylko nie wiem od czego zacząć.

Zakład produkuje na dwóch urządzeniach U1 i U2 kubki i miski. Ustal zakres produkcji minimalizujący koszty produkcji, wiedząc że maksymalny czas pracy U1 nie może przekroczyć 16 godzin dziennie, a liczba wyprodukowanych misek musi być co najmniej 1000 sztuk. Czas produkcji i koszty podano poniżej:

Na maszynie U1 kubek robiony jest 15 min, miska - 12 min, a jednostkowy koszt produkcji to odpowiednio - 2 i 2,5 zł.
Maszyna U2 - kubek - 24 min, miska - 20 min. Koszt odpowiednio - 2 i 2,6 zł.
szw1710

Re: Badania operacyjne

Post autor: szw1710 »

Masz tu moją prezentację z okazji wykładu popularyzatorskiego. Slajdy 6,7,8,9.

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/objl5l47ky5og2n/wyklad.pdf?dl=0
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7921
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Re: Badania operacyjne

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ x }\) - ilość wyprodukowanych kubków
\(\displaystyle{ y }\) - ilość wyprodukowanych misek

\(\displaystyle{ f(x) = 4,0 x + 5\frac{1}{10} y \rightarrow max }\)

przy ograniczeniach:

\(\displaystyle{ U_{1}: \frac{1}{4} x + \frac{1}{5}y \leq 16 }\)

\(\displaystyle{ U_{2}: \frac{2}{5} x + \frac{1}{3}y \geq 0 }\)

\(\displaystyle{ x > 0 , \ \ y \geq 1000. }\)
Radek R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2021, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
wiek: 44

Re: Badania operacyjne

Post autor: Radek R »

Witam
Mam pilne pytanie do tego zadania. Z tak podanych ograniczeń nie wiem jak znaleźć rozwiązanie optymalne. Narysowanie tych ograniczeń tworzy nam układ sprzeczny. Muszę to także rozwiązać za pomocą tablicy SYMPLEKS. Jakieś sugestie.
ODPOWIEDZ