Nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, przepraszam za utrudnienia.
Czy ktoś potrafi rozwiązać te zadania?
1. Dla pewnej inwestycji, wartość bieżąca kwoty \(\displaystyle{ V_1}\), którą moglibyśmy otrzymać za \(\displaystyle{ t_1}\) lat, jest taka sama jak wartość bieżąca kwoty \(\displaystyle{ V_2}\), do zainkasowania za \(\displaystyle{ t_2}\) lat. Wykazać, że dla tej inwestycji wartość bieżąca kwoty \(\displaystyle{ V_1}\) do odbioru za \(\displaystyle{ t_1 + k}\) lat, jest taka sama jak wartość bieżąca kwoty \(\displaystyle{ V_2}\), otrzymanej za \(\displaystyle{ t_2 + k}\) lat.
2. W chwili narodzin dziecka zakładamy mu osobne konto oszczędnościowe, na poczet przyszłych wydatków na studia. Nominalne oprocentowanie wynosi \(\displaystyle{ 6\%}\). Będziemy z dużą, równomierną częstością dokonywać jednakowych, drobnych wpłat (tak, że praktycznie odsetki składają się w sposób ciągły) w takiej wysokości, by łącznie w ciągu każdego roku suma naszych wpłat wyniosła \(\displaystyle{ P\,\text{zł}}\). Planujemy do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletniości uskładać na tym koncie \(\displaystyle{ 30\ 000\,\text{zł}}\), licząc razem z odsetkami. Jaka powinna być wartość \(\displaystyle{ P}\)?
Procent składany.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Procent składany.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2019, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Procent składany.
Z założenia:
\(\displaystyle{ PV_{1} = \frac{C_{1}}{(1 +r_{1})^{t_{1}}} = PV_{2} = \frac{C_{2}}{(1 +r_{2})^{t_{2}}} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ C_{1}= C_{2} \wedge (1 +r_{1})^{t_{1}} = (1 +r_{2})^{t_{2}} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV_{1}( 1 + r)^{t_{1}+k} = \frac{C_{1}}{(1 +r_{1})^{t_{1}}} ( 1 + r_{1})^{t_{1}+k} = C_{1}(1 +r_{1})^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{2} = PV_{2}( 1 + r)^{t_{2}+k} = \frac{C_{2}}{(1 +r_{2})^{t_{2}}} ( 1 + r_{2})^{t_{2}+k} = C_{2}(1 +r_{2})^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = FV_{2}. }\)
\(\displaystyle{ PV_{1} = \frac{C_{1}}{(1 +r_{1})^{t_{1}}} = PV_{2} = \frac{C_{2}}{(1 +r_{2})^{t_{2}}} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ C_{1}= C_{2} \wedge (1 +r_{1})^{t_{1}} = (1 +r_{2})^{t_{2}} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV_{1}( 1 + r)^{t_{1}+k} = \frac{C_{1}}{(1 +r_{1})^{t_{1}}} ( 1 + r_{1})^{t_{1}+k} = C_{1}(1 +r_{1})^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{2} = PV_{2}( 1 + r)^{t_{2}+k} = \frac{C_{2}}{(1 +r_{2})^{t_{2}}} ( 1 + r_{2})^{t_{2}+k} = C_{2}(1 +r_{2})^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = FV_{2}. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Procent składany.
Dziwne, z faktu, że \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=\frac{9}{12}}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ 3=9}\) i \(\displaystyle{ 4=12}\). Ale może w ekonomii jest inaczej.Możesz to przybliżyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Procent składany.
Korekta
Z założenia:
\(\displaystyle{ PV_{1} = PV_{2} = PV = (1 + r) ^{t_{1}} = (1 + r) ^{t_{2}} \rightarrow ( t_{1}=t_{2} = t). }\)
Stąd
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV \cdot ( 1+ r)^{t +k} = FV_{2} = PV \cdot (1 +r)^{t+k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = FV_{2} }\)
c.n.d.
Uwaga
Wartości bieżące inwestycji przedsiębiorstwa porównywane są względem tych samych stóp procentowych \(\displaystyle{ r_{1}= r_{2} = r.}\)
Z założenia:
\(\displaystyle{ PV_{1} = PV_{2} = PV = (1 + r) ^{t_{1}} = (1 + r) ^{t_{2}} \rightarrow ( t_{1}=t_{2} = t). }\)
Stąd
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV \cdot ( 1+ r)^{t +k} = FV_{2} = PV \cdot (1 +r)^{t+k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1} = FV_{2} }\)
c.n.d.
Uwaga
Wartości bieżące inwestycji przedsiębiorstwa porównywane są względem tych samych stóp procentowych \(\displaystyle{ r_{1}= r_{2} = r.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Procent składany.
Z założeń podanych w zadaniu nie wynika, że \(t_1=t_2\). Poza tym uprawiasz takie szamaństwo, że trudno wierzyć w cokolwiek, co tu piszesz.
Porównaj choćby wzory na \(PV\) w swoim pierwszym i drugim poście.
Porównaj choćby wzory na \(PV\) w swoim pierwszym i drugim poście.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Procent składany.
Przestań człowieku krytykować, bo tylko to potrafisz.
Dodano po 42 minutach 13 sekundach:
Jeśli z założenia:
\(\displaystyle{ PV_{1} = \frac{C_{1}}{(1 +r)^{t_{1}} }= PV_{2} = \frac{C_{2}}{ (1 +r)^{t_{2}}} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} = PV}\)
to
\(\displaystyle{ C_{1}= C_{2} = C }\) i \(\displaystyle{ t_{1} = t_{2} = t. }\)
Stąd
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV( 1 +r)^{t_{1}+k} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} \cdot( 1 +r)^{t+k} = C (1 +r)^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{2} = PV(1 +r)^{t_{2}+k} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} \cdot( 1 +r)^{t+k} = C (1 +r)^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1}= FV_{2}. }\)
c.n.d.
Dodano po 42 minutach 13 sekundach:
Jeśli z założenia:
\(\displaystyle{ PV_{1} = \frac{C_{1}}{(1 +r)^{t_{1}} }= PV_{2} = \frac{C_{2}}{ (1 +r)^{t_{2}}} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} = PV}\)
to
\(\displaystyle{ C_{1}= C_{2} = C }\) i \(\displaystyle{ t_{1} = t_{2} = t. }\)
Stąd
\(\displaystyle{ FV_{1} = PV( 1 +r)^{t_{1}+k} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} \cdot( 1 +r)^{t+k} = C (1 +r)^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{2} = PV(1 +r)^{t_{2}+k} = \frac{C}{(1 +r)^{t}} \cdot( 1 +r)^{t+k} = C (1 +r)^{k} }\)
\(\displaystyle{ FV_{1}= FV_{2}. }\)
c.n.d.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Procent składany.
Skupmy się na matematyce, fizyce, ekonomii, chemii,.. Wzajemna obraźliwa krytyka, cwaniactwo, pouczanie, wychowywanie, nie przynoszą w oczach uczestników tego forum należytej powagi.