Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kilka zadań z podstaw finansów? Dziękuję z góry za pomoc 8)
1. Policz DOZ, NPV i IRR projektu przy WACC \(\displaystyle{ 9\%}\).
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
\text{rok} & CF\\
0 & -80\ 000\\
1 & -10\ 000\\
2 & 50\ 000\\
3 & 40\ 000\\
4 & 10\ 000
\end{array}}\)
2. W spółce Z stopień dźwigni operacyjnej \(\displaystyle{ DOL=2}\), stopień dźwigni połączonej \(\displaystyle{ DTL=3,6}\). WIadomo również, że przy \(\displaystyle{ EBIT=90\ 000\,\text{zł}}\) rentowność kapitału własnego \(\displaystyle{ ROE=27\%}\). Policz przy jakim zysku \(\displaystyle{ EBIT\ ROE}\) wyniesie \(\displaystyle{ 18\%}\).
3. Oblicz średnioważony koszt kapitału w spółce akcyjnej, której kapitał własny wynosi \(\displaystyle{ 600\ 000\,\text{zł}}\), kredyt \(\displaystyle{ 300\ 000}\) (oprocentowany \(\displaystyle{ 12\%}\) rocznie) aktualna cena jednej akcji to \(\displaystyle{ 14\,\text{zł}}\) natomiast dywidenda w poprzednim roku wynosiła \(\displaystyle{ 1,7\,\text{zł}}\) a aktualna \(\displaystyle{ 2\,\text{zł}}\). Stopa podatku dochodowego - \(\displaystyle{ 19\%}\).
DOZ, NPV, IRR dźwignia finansowa, WACC
DOZ, NPV, IRR dźwignia finansowa, WACC
Ostatnio zmieniony 22 cze 2019, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
DOZ, NPV, IRR dźwignia finansowa, WACC
W czym jest problem ?
1. Pod wzory podstawić wielkości (pamiętając, że NPV nie dyskontujemy w roku zerowym).
Proponuję Excel, pamiętając o obliczaniu NPV.
2. Wzory.
3. WACC \(\displaystyle{ = ...}\), dywidendy będą potrzebne do wyznaczenia kosztu kapitału własnego. Pamiętać warto o efekcie tarczy podatkowej (uwzględnieniu podatku).
1. Pod wzory podstawić wielkości (pamiętając, że NPV nie dyskontujemy w roku zerowym).
Proponuję Excel, pamiętając o obliczaniu NPV.
2. Wzory.
3. WACC \(\displaystyle{ = ...}\), dywidendy będą potrzebne do wyznaczenia kosztu kapitału własnego. Pamiętać warto o efekcie tarczy podatkowej (uwzględnieniu podatku).