Badania operacyjne, ułożenie modelu liniowego

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
KirStudn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 cze 2019, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczawno
Podziękował: 1 raz

Badania operacyjne, ułożenie modelu liniowego

Post autor: KirStudn »

Pewna firma produkuje dwa wyroby X i Y, wykorzystując do tego surowiec A i B a także maszynę M. Dane ekonomiczne i technologiczne prezentują się następująco:
Wyrób X wymaga: Surowiec A(litr/tona wyrobu):10, Surowiec B:3000(kg.tona wyrobu), Maszyna M:0,25(tona wyrobu/godzina), Cena sprzedaży: 1500(zł/tona wyrobu) oraz Zyski:300(zł/tona wyrobu).
Wyrób Y wymaga: Surowiec A(litr/tona wyrobu):6, Surowiec B:2000(kg.tona wyrobu), Maszyna M:0,5(tona wyrobu/godzina), Cena sprzedaży: 2200(zł/tona wyrobu) oraz Zyski:300(zł/tona wyrobu)
Zasoby: Surowiec A: 1000, Surowiec B:35 ton, Maszyna M: 8h

Ułóż model liniowy(bez rozwiązania) minimalizujący koszty, jeśli wiadomo, że należy wyprodukować co najmniej 50 ton wyrobu , a zyski muszą przekraczać 200 tys. zł.

Chciałbym zapytać czy moje rozwiązanie jest poprawne, jeżeli nie, gdzie popełniłem błąd:

I.
\(\displaystyle{ x_{1} \rightarrow}\) wielkość produkcji wyrobu X
\(\displaystyle{ x_{2} \rightarrow}\) wielkość produkcji wyrobu Y

II.
\(\displaystyle{ S1:\ 10 x_{1} +6 x_{2} \le 1000\\
S2:\ 3 x_{1} +2 x_{2} \le 35\\
M:\ 4 x_{1} +2 x_{2} \le 8}\)


\(\displaystyle{ x_{1} \ge 5000\\
300 x_{1} +300 x_{2} > 200000\\
x_{1} + x_{2} \ge 0}\)


III.
\(\displaystyle{ (1500 x_{1} +2200 x_{2} )-(300 x_{1} +300 x_{2} ) \rightarrow}\) MINIMUM
Ostatnio zmieniony 11 cze 2019, o 20:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Badania operacyjne, ułożenie modelu liniowego

Post autor: janusz47 »

Podobne rozwiązanie wysłałem wczoraj Panu na pocztę. Zamiast \(\displaystyle{ x_{1}}\) była zmienna \(\displaystyle{ x,}\) zamiast \(\displaystyle{ x_{2}}\) zmienna \(\displaystyle{ y}\)

Funkcja celu

\(\displaystyle{ K(x,y) = 1200 x + 2200 y \rightarrow min}\)
KirStudn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 cze 2019, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczawno
Podziękował: 1 raz

Badania operacyjne, ułożenie modelu liniowego

Post autor: KirStudn »

Jeżeli minimalizujemy koszta to czy nie musimy odjąć ceny sprzedaży od zysku (To są nasze koszta)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Badania operacyjne, ułożenie modelu liniowego

Post autor: janusz47 »

Zysk mamy w ograniczeniach. Z treści zadania mamy minimalizować tylko nakłady.
ODPOWIEDZ