Ustalić średni ważony koszt kapitału przedsiębiorstwa przy następujących danych:
kapitał własny \(\displaystyle{ 10}\)mln
kapitał obcy oprocentowany \(\displaystyle{ 30}\)mln
stopa podatku dochodowego \(\displaystyle{ 19 %}\)
stopa wolna od ryzyka \(\displaystyle{ 5,5%}\)
premia za ryzyko \(\displaystyle{ 8,5%}\)
współczynnik beta \(\displaystyle{ 1,2}\)
efektywny koszt długu \(\displaystyle{ 11 \%}\)
Spółka osiąga EBIT większy od kosztów odsetkowych.
średni ważony koszt kapitału
średni ważony koszt kapitału
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, o 16:27 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
średni ważony koszt kapitału
Toż to tylko podstawić do wzorów, bez zrozumienia...
\(\displaystyle{ R_{e} = R_{f} + \beta\left( R_{m}-R_{f} \right) \\
WACC = R_{e}w_{e} + R_{d}w_{d}(1-T)}\)
\(\displaystyle{ R_{m} - R_{f}}\) - premia za ryzyko, różnica pomiędzy stopą zwrotu z giełdy a obligacjami skarbowymi (najczęściej 10 letnimi).
\(\displaystyle{ R_{e} = R_{f} + \beta\left( R_{m}-R_{f} \right) \\
WACC = R_{e}w_{e} + R_{d}w_{d}(1-T)}\)
\(\displaystyle{ R_{m} - R_{f}}\) - premia za ryzyko, różnica pomiędzy stopą zwrotu z giełdy a obligacjami skarbowymi (najczęściej 10 letnimi).