Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Treść zadania: Firma Pana Jana Kowalskiego sprzedaje komputery po cenie P=2200 zł i osiąga wtedy przychód całkowity w wysokości TR=550000 zł, elastyczność łukowa popytu wynosi wtedy E=-4.
Jaka jest wartość łukowej elastyczności cenowej popytu dla zmiany ceny z 2000 zł do 1600 zł, jeśli funkcja popytu na komputery ma postać liniową?
Elastyczność łukowa popytu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Elastyczność łukowa popytu
Plan rozwiązania zadania
Ze wzoru \(\displaystyle{ TR = P\cdot Q_{1}}\) - obliczamy wielkość sprzedanych komputerów \(\displaystyle{ Q_{1}}\)
Ze wzoru na elastyczność łukową popytu
\(\displaystyle{ E = \frac{Q_{2}-Q_{1}}{\frac{Q_{2}+Q_{1}}{2}}}\)
znajdujemy wielkość popytu na komputery \(\displaystyle{ Q_{2}.}\)
Z równania
\(\displaystyle{ E_{pd} = \frac{\Delta Q}{\Delta P},}\)
w którym
\(\displaystyle{ \Delta Q = \frac{Q_{2}-Q_{1}}{\frac{Q_{2}+Q_{1}}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \Delta P = \frac{P_{2}-P_{1}}{\frac{P_{2}+P_{1}}{2}},}\)
obliczamy łukową elastyczność cenową popytu na komputery.
Interpretujemy otrzymaną wartość liczbową elastyczności cenowej popytu na komputery.
Ze wzoru \(\displaystyle{ TR = P\cdot Q_{1}}\) - obliczamy wielkość sprzedanych komputerów \(\displaystyle{ Q_{1}}\)
Ze wzoru na elastyczność łukową popytu
\(\displaystyle{ E = \frac{Q_{2}-Q_{1}}{\frac{Q_{2}+Q_{1}}{2}}}\)
znajdujemy wielkość popytu na komputery \(\displaystyle{ Q_{2}.}\)
Z równania
\(\displaystyle{ E_{pd} = \frac{\Delta Q}{\Delta P},}\)
w którym
\(\displaystyle{ \Delta Q = \frac{Q_{2}-Q_{1}}{\frac{Q_{2}+Q_{1}}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \Delta P = \frac{P_{2}-P_{1}}{\frac{P_{2}+P_{1}}{2}},}\)
obliczamy łukową elastyczność cenową popytu na komputery.
Interpretujemy otrzymaną wartość liczbową elastyczności cenowej popytu na komputery.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 maja 2019, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz