elastyczność zadania

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
RWolfram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2018, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

elastyczność zadania

Post autor: RWolfram »

Elastyczność 4
Funkcja podaży dana jest wzorem QS=2p
Ile wynosi elastyczność podaży przy zmianie ceny z 10 do 20 jednostek pieniężnych?

Elastyczność 5

Funkcja podaży dana jest wzorem QS=0,5p
Ile wynosi elastyczność podaży przy zmianie ceny z 10 do 20 jednostek pieniężnych?

Elastyczność 6

Funkcja podaży dana jest wzorem QS=2p-10
Ile wynosi elastyczność podaży przy zmianie ceny z 10 do 15 jednostek pieniężnych?

Elastyczność 7

Funkcja podaży dana jest wzorem QS=3p+20
Ile wynosi elastyczność podaży przy zmianie ceny z 5 do 8 jednostek pieniężnych?

Elastyczność 8

Funkcja popytu wynosi Q=100-P. O ile zmieni się utarg całkowity w wyniku zmiany ceny:

a) z 20 do 30 jednostek pieniężnych
b) z 70 do 80 jednostek pieniężnych.

Elastyczność 9

Dysponując danymi z poprzedniego zadania obliczyć utarg krańcowy dla poszczególnych ilości nabywanych dóbr: 80, 70, 20 i 30 jednostek.
Elastyczność 10
Oblicz współczynnik elastyczności cenowej popytu dla zmiany ceny z 20 do 30 oraz dla zmiany ceny z 70 do 80.
ODPOWIEDZ