Koszt alternatywny - równanie

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Melquiades1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Melquiades1 »

Krzywą możliwości produkcyjnych opisuje równanie \(\displaystyle{ y = 20 - 0,25x}\). Oblicz koszt alternatywny wykorzystania wszystkich posiadanych czynników wytwórczych do produkcji dobra x.

Tyle treść zadania. Jedyne co mi przyszło do głowy, to wstawić 0 pod x i y. I tak:
jeśli \(\displaystyle{ x=0}\) to \(\displaystyle{ y=20}\)
Jeśli \(\displaystyle{ y=0}\) to \(\displaystyle{ x=80}\)
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Re: Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Chewbacca97 »

Wszystko w porządku, ale nie odpowiedziałeś na pytanie. W naszym przykładzie masz PPC/PPF opisane funkcją liniową - dlatego to, co zrobiłeś jest okej. Teraz musisz sobie uświadomić, że możesz produkować tylko jakąś określoną ilość dobra \(\displaystyle{ x}\) i dobra \(\displaystyle{ y}\), tak zwany koszyk \(\displaystyle{ (x,y)}\). W każdym razie, jeżeli skupisz się jedynie na produkcji dobra \(\displaystyle{ x}\), to wyprodukujesz go \(\displaystyle{ x=80}\) i w ten sposób koszt alternatywny tego rozwiązania równy będzie \(\displaystyle{ 20}\) sztukom dobra \(\displaystyle{ y}\).

Ile wyniesie koszt alternatywny wykorzystania wszystkich posiadanych czynników wytwórczych do produkcji dobra \(\displaystyle{ y}\) ?
Melquiades1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Re: Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Melquiades1 »

Chewbacca97 pisze:Wszystko w porządku, ale nie odpowiedziałeś na pytanie. W naszym przykładzie masz PPC/PPF opisane funkcją liniową - dlatego to, co zrobiłeś jest okej. Teraz musisz sobie uświadomić, że możesz produkować tylko jakąś określoną ilość dobra \(\displaystyle{ x}\) i dobra \(\displaystyle{ y}\), tak zwany koszyk \(\displaystyle{ (x,y)}\). W każdym razie, jeżeli skupisz się jedynie na produkcji dobra \(\displaystyle{ x}\), to wyprodukujesz go \(\displaystyle{ x=80}\) i w ten sposób koszt alternatywny tego rozwiązania równy będzie \(\displaystyle{ 20}\) sztukom dobra \(\displaystyle{ y}\).

Ile wyniesie koszt alternatywny wykorzystania wszystkich posiadanych czynników wytwórczych do produkcji dobra \(\displaystyle{ y}\) ?
Czyli odpowiedzią na pytanie z zadania będzie, że "koszt alternatywny to 20 jednostek dobra y"? I to wystarczy, czy powinienem mieć do zadania jakieś działanie, czy wystarczy od razu podać odpowiedź?

Odpowiedzią na twoje pytanie będzie "Koszt alternatywny wynosi 80 jednostek dobra x"?
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Re: Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Chewbacca97 »

Tak, ponieważ mogłeś sobie produkować na poziomie \(\displaystyle{ \left( 80,0\right)}\), ale wolałeś \(\displaystyle{ \left( 0,20\right)}\), więc musiałeś poświęcić te \(\displaystyle{ 80}\) jednostek dobra iks, aby zyskać \(\displaystyle{ 20}\) jednostek dobra igrek. Nie wiem, czy musisz podawać obliczenia, ponieważ jest to raczej intuicyjne w swoim działaniu.
Melquiades1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lis 2017, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Melquiades1 »

A co oznacza PPC/PPF?
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Re: Koszt alternatywny - równanie

Post autor: Chewbacca97 »

Production Possibility Frontier/ Curve, nazwa jak nazwa - zależy z czyim podręcznikiem pracujesz.
ODPOWIEDZ