Maksymalizacja zysku

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
szymek1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 cze 2012, o 09:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Maksymalizacja zysku

Post autor: szymek1620 »

Witam , mam problem z dość banalny zadaniem :
Funkcja kosztu całkowitego firmy doskonale konkurencyjnej ma postać\(\displaystyle{ TC(Q) = 2q^{3}-21q^{2}+250q+100}\). Jeśli cena jednostki produktu wynosi 250 zł to firma maksymalizując zyski wytworzy? Chodzi o sposób rozwiązania
z góry dzieki
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Maksymalizacja zysku

Post autor: pesel »

szymek1620 pisze:Jeśli cena jednostki produktu wynosi 250 zł to firma maksymalizując zyski wytworzy?
Co oznacza to zdanie bo dla mnie nie jest zrozumiałe? Pewnie w oryginale masz do wyboru odpowiedzi po dwukropku . No i czy:

\(\displaystyle{ Q=q}\) to liczba wytworzonych przedmiotów?

\(\displaystyle{ -------------------------------}\)

\(\displaystyle{ ZYSK=250 \cdot q-TC(Q)}\)

\(\displaystyle{ ZYSK=250 \cdot q-2q^{3}+21q^{2}-250q-100=-2q^{3}+21q^{2}-100}\)

\(\displaystyle{ \frac{d(ZYSK)}{dq}=-6q^{2}+42q=q(42-6q)=0}\)

\(\displaystyle{ q_{1}=0}\) minimum

\(\displaystyle{ q_{2}= 7}\) maksimum
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Maksymalizacja zysku

Post autor: kamil13151 »

Warto wiedzieć, że firma doskonale konkurencyjna ma cenę równą krańcowemu kosztowi, tzn. \(\displaystyle{ P=MC}\), stąd wystarczy rozważyć takie równanie: \(\displaystyle{ (2q^3-21q^2+250q+100)'=250}\).
ODPOWIEDZ