Hej,
mam zadanie o następującej treści:
Firma XYZ funkcjonująca w warunkach monopolu wytwarza dobro B. Utarg krańcowy (Uk) dany jest jako UK=60-Q/40,zaś koszt krańcowy (Kk) wynosi 35 zł.
a) oblicz wielkość produkcji zapewniającą maksymalizację zysku w krótkim okresie
Udało mi się wyliczyć Q=1000
b) oblicz cenę, jaką ustali monopolista na dobro B
I tu prośba o pomoc - zupełnie nie mam pomysłu
Mógłby ktoś pomóc? Będę bardzo wdzięczna.
Monopol, maksymalizacja zysku
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 lut 2014, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Monopol, maksymalizacja zysku
Z ilością się zgodzę.
Co do ceny to nie wiem. Utarg krańcowy bierze się z utargu całkowitego, jeśli stała byłaby 0 to całka z UK da nam Utarg Całkowity \(\displaystyle{ UC=60Q - \frac{Q^2}{80}}\)
A wiemy, że UC to cena razy ilość czyli \(\displaystyle{ UC=P \cdot Q}\)
\(\displaystyle{ P \cdot Q = 60Q - \frac{Q^2}{80} \\ P=60- \frac{Q}{80} \\ \\ Q=1000 \\ P = 60- \frac{1000}{80} \\ P=47,5}\)
Szczerze niezbyt mi się to podoba, ale nie mam w tym momencie lepszego pomysłu jak UK i KK powiązać z ceną w monopolu.
Co do ceny to nie wiem. Utarg krańcowy bierze się z utargu całkowitego, jeśli stała byłaby 0 to całka z UK da nam Utarg Całkowity \(\displaystyle{ UC=60Q - \frac{Q^2}{80}}\)
A wiemy, że UC to cena razy ilość czyli \(\displaystyle{ UC=P \cdot Q}\)
\(\displaystyle{ P \cdot Q = 60Q - \frac{Q^2}{80} \\ P=60- \frac{Q}{80} \\ \\ Q=1000 \\ P = 60- \frac{1000}{80} \\ P=47,5}\)
Szczerze niezbyt mi się to podoba, ale nie mam w tym momencie lepszego pomysłu jak UK i KK powiązać z ceną w monopolu.