Koszt jednostkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Koszt jednostkowy
Funkcja kosztu całkowitego ma postać \(\displaystyle{ f \left( x \right) =4000+10x+20x^{2}+x^{3}}\). Przy jakiej wielkości produkcji x koszt jednostkowy będzie minimalny?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, o 14:20 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Koszt jednostkowy
A dalej co z tym zrobić? Sory jeżeli to jest łatwe ale mój genialny ćwiczeniowiec na uczelni ekonomicznej nie ruszył matematyki finansowej..-.--- 26 lut 2014, o 12:21 --Odświeżam.
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Koszt jednostkowy
Chyba najmniejszy a nie minimalny
\(\displaystyle{ \frac{4000+10x+20x^{2}+x^{3}}{x}}}\)
mając to liczysz pochodną, wyjdzie jakieś minimum i w tym minimum będzie najmniejszy koszt.
\(\displaystyle{ \frac{4000+10x+20x^{2}+x^{3}}{x}}}\)
mając to liczysz pochodną, wyjdzie jakieś minimum i w tym minimum będzie najmniejszy koszt.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy