Przedsiębiorstwo rozważa możliwość ulokowania wolnych środków pieniężnych w obligacjach pięcioletnich nabytych od poprzedniego posiadacza, których okres wykupu upływa po 3 latach. Odsetki wg stopy 16% płatne są po zakończeniu każdego roku jednorazowo. Dotychczasowy posiadacz oferuje cenę sprzedaży w wysokości 85 zł. za 100zł nominału. Jeżeli firma nabędzie obligacje to może oczekiwać po upływie 3 lat zwrotu pełnej wartości nominalnej oraz corocznie w ciągu tego okresu inkasa odsetek 16% od tejże wartości. Przedsiębiorstwo uzależnia decyzję o nabyciu obligacji od tego czy transakcja zapewni zwrot wydatkowanych kwot oraz zysku w wysokości conajmniej 20% rocznie.
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków / Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
Mam jeszcze jedno zadanie, ktorego tresci nie potrafie jednoznacznie zrozumiec .
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
Chodzi o to czy inwestycja w obligacje będzie lepsza niż skorzystanie z lokaty rocznej na 3 lata o oprocentowaniu 20%. Najlepiej wziąć sobie jakiś kapitał początkowy 85zł i policzyć, co będzie lepsze (prawdopodobnie obligacje - tak na oko)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków / Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
Dla lokaty:
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,2)^3} = 146,88}\)
Ale dla obligacji...
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,16)^3} + 15 ?? = 147,68}\)
Tu juz nie wiem...
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,2)^3} = 146,88}\)
Ale dla obligacji...
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,16)^3} + 15 ?? = 147,68}\)
Tu juz nie wiem...
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
\(\displaystyle{ V_n= 85 \cdot (1,16)^3 + 15 = 147,68}\)
Jak już mówiłem. Troszkę więcej.
EDIT: Ehh zedytowałeś jak napisałem... mój post wygląda głupio
Jak już mówiłem. Troszkę więcej.
EDIT: Ehh zedytowałeś jak napisałem... mój post wygląda głupio
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 wrz 2011, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Węgrzce
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
Czy to rozwiązanie jest na pewno dobrze?
Bo wg. mnie:
Jeśli oczekujemy zwrotu wartości nominalnej czyli 100zł i 16% odsetek rocznie(Jest napisane że płatne po zakończeniu roku jednorazowo, i wg. mnie oznacza że je dostajemy i się nie kapitalizują ?)
to powinniśmy dostać 100 + 16 + 16 + 16 +15z różnicy (100-85)
to mamy 163.
\(\displaystyle{ 85= \frac{163}{(1+4)^3}}\)
\(\displaystyle{ (1+r)^3= \frac{163}{85}}\)
r=0,24
Bo wg. mnie:
Jeśli oczekujemy zwrotu wartości nominalnej czyli 100zł i 16% odsetek rocznie(Jest napisane że płatne po zakończeniu roku jednorazowo, i wg. mnie oznacza że je dostajemy i się nie kapitalizują ?)
to powinniśmy dostać 100 + 16 + 16 + 16 +15z różnicy (100-85)
to mamy 163.
\(\displaystyle{ 85= \frac{163}{(1+4)^3}}\)
\(\displaystyle{ (1+r)^3= \frac{163}{85}}\)
r=0,24
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
19marcin89, treść zadania nie precyzuje czy jest kapitalizacja roczna czy jej nie ma. Raczej należy przyjąć, że skoro są wypłacane corocznie, to są ponownie inwestowane.
Choć Twój wariant jest jak najbardziej poprawny.
Przy okazji:
\(\displaystyle{ V_n= 85 \cdot (1,16)^3 + 15 = 147,68}\)
To jest źle powinno być:
\(\displaystyle{ V_n= 100 \cdot (1,16)^3 + 15 = ???}\)
Gdyż odsetki nalicza się od kwoty nominalnej (przy założeniu kapitalizacji) Jeśli owej kapitalizacji nie ma to wariant w poście wyżej.
Faktycznie zamieszanie się zrobiło.
Choć Twój wariant jest jak najbardziej poprawny.
Przy okazji:
\(\displaystyle{ V_n= 85 \cdot (1,16)^3 + 15 = 147,68}\)
To jest źle powinno być:
\(\displaystyle{ V_n= 100 \cdot (1,16)^3 + 15 = ???}\)
Gdyż odsetki nalicza się od kwoty nominalnej (przy założeniu kapitalizacji) Jeśli owej kapitalizacji nie ma to wariant w poście wyżej.
Faktycznie zamieszanie się zrobiło.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków / Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Wartość pieniądza w czasie - finanse 2
Czyli ostatecznie przyjmujemy opcje:
Dla 'wirtualnej' lokaty:
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,2)^3} = 146,88}\)
Dla obligacji:
\(\displaystyle{ V_n= {100*(1,16)^3} + 15 ?? = 171,09}\)
Tak ?
Dla 'wirtualnej' lokaty:
\(\displaystyle{ V_n= {85*(1,2)^3} = 146,88}\)
Dla obligacji:
\(\displaystyle{ V_n= {100*(1,16)^3} + 15 ?? = 171,09}\)
Tak ?