Proszę o pomoc w analizie poniższej lokaty:
oprocentowanie w skali roku wynosi \(\displaystyle{ 6,45 \%}\), czy to oznacza, że rozważając okresy miesięczne stopa procentowa wynosić będzie \(\displaystyle{ 0,5375 \%}\) ?
I wtedy po dwóch miesiącach mamy \(\displaystyle{ P_0 \cdot 1,01075}\) ?
No i trochę mi to nie pasuje, bo mamy kapitalizacje dzienną, czyli powiedzmy 60 okresów. Jak trzeba to rozumieć?
Analiza lokaty Getin Bank'u
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Analiza lokaty Getin Bank'u
Kapitalizacja dzienna, czyli zgodnie z procentem składanym:
\(\displaystyle{ M=M_0\left(1+ \frac{0,0645}{365}\right)^{61}}\)
Czyli wyjdzie łącznie około \(\displaystyle{ 1\%}\) za 2 miechy, chociaż w rzeczywistości przy tak małych przyrostach (rzędu kilkunastu groszy na dzień) warto zwrócić uwagę, że obcinana jest część <1 gr, więc wyjdzie pewnie nieco mniej niż w równaniu na procent składany.
\(\displaystyle{ M=M_0\left(1+ \frac{0,0645}{365}\right)^{61}}\)
Czyli wyjdzie łącznie około \(\displaystyle{ 1\%}\) za 2 miechy, chociaż w rzeczywistości przy tak małych przyrostach (rzędu kilkunastu groszy na dzień) warto zwrócić uwagę, że obcinana jest część <1 gr, więc wyjdzie pewnie nieco mniej niż w równaniu na procent składany.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Analiza lokaty Getin Bank'u
Aha, chyba źle doczytałem. To stopa procentowa jest stała a nie oprocentowanie.
Ale to i tak nie za bardzo rozumiem, co z tego, że kapitalizacja jest dzienna? Przecież to nie wymusza oprocentowania złożonego chyba, nie? Dlaczego nie mogłoby być \(\displaystyle{ M = M_0 (1 + 61 \cdot \frac{0,0645}{365} )}\) ?
Ale to i tak nie za bardzo rozumiem, co z tego, że kapitalizacja jest dzienna? Przecież to nie wymusza oprocentowania złożonego chyba, nie? Dlaczego nie mogłoby być \(\displaystyle{ M = M_0 (1 + 61 \cdot \frac{0,0645}{365} )}\) ?