obliczenie "trzynastki"
obliczenie "trzynastki"
Witam wszystkich po raz pierwszy.
Potrzebuję informacji czy jest matematyczna możliwość obliczenia kwoty tzw. "trzynastki" (dodatkowego wynagrodzenia rocznego, trzynastej pensji) przy założeniu, że trzynastka jest wypłacona w roku za który przysługuje.
W normalnej sytuacji trzynastkę oblicza się następująco:
wynagrodzenie pracownika za dany rok (do wynagrodzenia wchodzą wszystkie świadczenia otrzymane w danym roku) i z tego 8,5% stanowi "13" wypłacaną w następnym roku.
Jak obliczyć "13" przy założeniu, że jest ona wypłacona w roku za który jest naliczana i jest jednocześnie wliczana do podstawy "13"?
Dziękuję za pomoc
Potrzebuję informacji czy jest matematyczna możliwość obliczenia kwoty tzw. "trzynastki" (dodatkowego wynagrodzenia rocznego, trzynastej pensji) przy założeniu, że trzynastka jest wypłacona w roku za który przysługuje.
W normalnej sytuacji trzynastkę oblicza się następująco:
wynagrodzenie pracownika za dany rok (do wynagrodzenia wchodzą wszystkie świadczenia otrzymane w danym roku) i z tego 8,5% stanowi "13" wypłacaną w następnym roku.
Jak obliczyć "13" przy założeniu, że jest ona wypłacona w roku za który jest naliczana i jest jednocześnie wliczana do podstawy "13"?
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 19:59 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 cze 2011, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 1 raz
obliczenie "trzynastki"
weź to przedstaw jakoś bardziej jasno bo nie czaje.. z tego co wiem 13 nalicza się wyłącznie za poprzedni rok kalendarzowy i właśnie w sposób jaki sam przedstawiłeś więc nie bardzo rozumiem z czym masz problem:)
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
obliczenie "trzynastki"
Pisałem tu odpowiedź (29.06.2011) ale już jej nie ma - ponawiam.
F - fundusz płac
T - trzynastka
\(\displaystyle{ (F+T)\cdot 8,5\%=T}\)
Ps. I pisałem , że raczej to nie jest zgodne z zasadami - bo płacimy trzynastkę od trzynastki.
F - fundusz płac
T - trzynastka
\(\displaystyle{ (F+T)\cdot 8,5\%=T}\)
Ps. I pisałem , że raczej to nie jest zgodne z zasadami - bo płacimy trzynastkę od trzynastki.
obliczenie "trzynastki"
A mógłbym prosić o wyliczenie z powyższego \(\displaystyle{ T}\)piasek101 pisze:F - fundusz płac
T - trzynastka
\(\displaystyle{ (F+T)\cdot 8,5\%=T}\)
To już kolejny argument.piasek101 pisze:Ps. I pisałem , że raczej to nie jest zgodne z zasadami - bo płacimy trzynastkę od trzynastki.
Regionalna Izba Rachunkowa wydała opinię, że taka wypłata "13" jest niezgodna z przepisami, gdyż wypłata może nastąpić "po okresie" za który obowiązuje. Ale według gminnego prawnika ostatni dzień danego okresu można zaliczyć do "po okresie".
PS. A wszystko po to aby sztucznie zawyżyć zarobki nauczycieli w 2010 r. Nowe przepisy nakazują gminom, które mało płacą nauczycielom do wypłaty wyrównania na koniec roku do określonej przepisami stawki.
Po wypłacie "13" w grudniu okazało się że nauczyciele "zarabiają" dużo.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 cze 2011, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 1 raz
obliczenie "trzynastki"
dziwny ten wasz prawnik..rozumiem naciągać trochę przepisy ale bez przesady:) tak czy inaczej nawet jeżeli wypłacane macie w tym samym roku to tej 13 się raczej nie wlicza do podstawy obliczania bo chyba można by to potraktować jak dodatkowe świadczenie jednorazowe jak np. premia za jubileusz lat pracy, który też do podstawy 13 wliczany nie jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
obliczenie "trzynastki"
A jeśli nawet by ta 13 stka wchodziła - to w 2010 macie ,,duże zarobki", a może się okazać, że w 2011 nie wypłacicie za ten rok trzynastki i wyjdą ,,bardzo małe zarobki".
\(\displaystyle{ T=\frac{0,085}{0,915}F=\frac{85}{915}F}\)
\(\displaystyle{ T=\frac{0,085}{0,915}F=\frac{85}{915}F}\)