elastycznośc cenowa popytu

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
madziula47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2010, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLSKA

elastycznośc cenowa popytu

Post autor: madziula47 »

mam zadania do rozwiązania na kolokfium pomocy czs mnie goni czy mi ktos pomoże
Gdy cena benzyny wynosiła 1,5 PLN za litr, redaktor „Gazety Wyborczej” stwierdził, że wzrost ceny do 2 PLN spowoduje obniżenie konsumpcji benzyny o ok. 10%. Czy miał on na myśli elastyczność cenową popytu, czy podaży? Gdyby jego przewidywania się potwierdziły, ile wyniósłby współczynnik elastyczności?







Wzrost ceny pewnego dobra z 10 PLN do 20 PLN, ceteris paribus, spowodował spadek ilości nabywanej tego dobra z 3 tys. do 2 tys. jednostek. Oblicz elastyczność cenową popytu na to dobro.




Załóżmy, że cena bananów wzrosła z 2 PLN do 3 PLN i w tym przedziale zmienności ceny elastyczność cenowa popytu na banany wynosi 0,9. Jak zmieni się ilość nabywana bananów, gdy nabywcy przy cenie wynoszącej 2 PLN zakupili 100 kg bananów?







Konsumenci kupują 2000 ton pomidorów po cenie 5 zł. za kilogram. Jaki będzie popyt na pomidory, jeśli cenowa elastyczność popytu na pomidory = 2, a ich cena wzrośnie do 6 zł za kilogram?
a) 1000 ton,
b) 1200 ton,
c) 1800 ton,
d) 2000 ton.

Wielkość popytu na dobro x przy cenie 10 zł za sztukę wynosiła 200 sztuk. W wyniku wzrostu ceny wielkość popytu spadła o 40 sztuk. Oblicz i uzasadnij, jak i dlaczego zmieniły się całkowite wydatki na dobro x przy założeniu, że elastyczność popytu wynosi Ep=2.



Załóżmy, że cena cukru wzrosła z 1 do 1,5 zł za kilogram. Spowodowało to spadek popytu z 50 do 40 ton. Oblicz elastyczność popytu i uzasadnij, czy podwyżka ceny była opłacalna dla producenta, czy nie.
kamila651
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2009, o 09:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Budzyń

elastycznośc cenowa popytu

Post autor: kamila651 »

odpowiedz do 2 zadania:


Epd=(∆Q1/Q1)/(∆P/P)

Epd=1000/3000/10/10=1/3=Epd popyt nieelastyczny




Odpowiedz; spadł o 1 tysiąc jednostek 3tyś-2tyś. Cena z 10 zł wzrosła na 20 zł różnica 10 zł.-- 10 sty 2010, o 19:55 --Zadanie 3
Epd=(Q2-100)/100/(2-3)/2=0.9 (Q2-100)/100*2=0.9/2__(Q2-100)/100=0.45*100
Q2-100=45Q2=145
ODPOWIEDZ