Dzień dobry
Jak sobie poradzić, gdy nie mogę łatwo stwierdzić, co jest moim \(\displaystyle{ a_{n}}\)?
Trzeba policzyć, jaki jest promień zbieżności szeregu, funkcje graniczne i czy na uzyskanym przedziale jest jednostajnie zbieżny.
a) \(\displaystyle{ x \ge 0}\), \(\displaystyle{ f_{n}(x)= \frac{1}{1+nx} }\)
b) \(\displaystyle{ f_{n}(x)=2n^{2}xe^{-n^{2}x^{2}}}\)
Zbieżność szeregu funkcyjnego
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1546
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 20 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
Re: Zbieżność szeregu funkcyjnego
Nie można obliczyć promienia zbieżności, bo to z definicji wielkość związana tylko z szeregami potęgowymi (czyli szeregami postaci \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} a_n x^n}\)), a podane ciągi funkcyjne nawet nie są szeregami. Odnośnie reszty, na którym etapie jest problem? Jeśli nie potrafisz od razu zgadnąć funkcji granicznej, to weź kilka losowych iksów: \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ x=1}\), \(\displaystyle{ x= \pi}\) - i oblicz granicę ciągu, a potem spróbuj uogólnić.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1546
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Zbieżność szeregu funkcyjnego
Aaaa ok to można zgadnąć to ja zgadnę a Ty powiesz czy dobrze. Pierwsza dąży do funkcji tożsamościowo równej zero i druga też.
Dodano po 34 sekundach:
Przy czym tylko dla niezerowych iksów.
Dodano po 34 sekundach:
Przy czym tylko dla niezerowych iksów.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4060
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 1391 razy
Re: Zbieżność szeregu funkcyjnego
Niedydaktyczne rozwiązanie podpunktu (a):
Niepotrzebnie skomplikowane oraz niedydaktyczne rozwiązanie podpunktu (b):
Ostatnio zmieniony 21 cze 2022, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
Re: Zbieżność szeregu funkcyjnego
Skoro masz kandydatów na funkcje graniczne, to spróbuj udowodnić, że istotnie nimi są. Żeby zbadać zbieżność jednostajną, wyobraź sobie że grasz w następującą grę:
1. arek1357 wybiera liczbę \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\);
2. Ty wybierasz \(\displaystyle{ N \in \NN}\);
3. arek1357 wybiera liczbę \(\displaystyle{ n \ge N}\);
Jeśli dla wszystkich iksów z dziedziny zachodzi \(\displaystyle{ |f_n(x) - f(x)| < \varepsilon}\), wygrywasz. W przeciwnym razie wygrywa arek1357.
W przykładzie (a), tj. dla \(\displaystyle{ f_n(x) = \frac{1}{1+nx}}\) i
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 1 & \text{dla } x = 0 \\ 0 & \text{dla } x > 0 \end{cases}}\),
arek1357 zaczyna wybierając \(\displaystyle{ \varepsilon = 1}\). Czy potrafisz wygrać z arkiem?
1. arek1357 wybiera liczbę \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\);
2. Ty wybierasz \(\displaystyle{ N \in \NN}\);
3. arek1357 wybiera liczbę \(\displaystyle{ n \ge N}\);
Jeśli dla wszystkich iksów z dziedziny zachodzi \(\displaystyle{ |f_n(x) - f(x)| < \varepsilon}\), wygrywasz. W przeciwnym razie wygrywa arek1357.
W przykładzie (a), tj. dla \(\displaystyle{ f_n(x) = \frac{1}{1+nx}}\) i
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 1 & \text{dla } x = 0 \\ 0 & \text{dla } x > 0 \end{cases}}\),
arek1357 zaczyna wybierając \(\displaystyle{ \varepsilon = 1}\). Czy potrafisz wygrać z arkiem?