Szereg Taylora
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Szereg Taylora
Rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ f(x)= \frac{\sin3x}{x} }\) w szereg Taylora w otoczeniu punktu \(\displaystyle{ x_0=0.}\)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2022, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Szereg Taylora
Formalnie nie da się tej funkcji rozwinąć w szereg Taylora w zerze bo funkcja ta jest tam nieokreślona. Ale można dookreślić tę funkcję wartością \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ x=0}\). Zacznij od rozwinięcia \(\displaystyle{ \sin}\) i owe rozwinięcie przekształć.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2022, o 20:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.