Zbadać zbieżność jednostajną

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
sp1729
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 kwie 2020, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 5 razy

Zbadać zbieżność jednostajną

Post autor: sp1729 »

Zbadać zbieżność jednostajną szeregu funkcyjnego

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n} \cdot \sin\left( \frac{x}{n}\right).}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2022, o 08:02 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat nie powinien być poczatkiem posta.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4085
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1398 razy

Re: Zbadać zbieżność jednostajną

Post autor: Janusz Tracz »

Aby zadanie miało sens trzeba powiedzieć na jakim zbiorze chcesz badać zbieżność jednostajną. Tak czy inaczej coś powiem o zadaniu. Ten szereg jest zbieżny niemal jednostajnie na \(\displaystyle{ \RR}\). To znaczy jeśli \(\displaystyle{ X \subset \RR}\) jest zwarty to tam mamy zbieżność jednostajną wynika to wprost z Kryterium Weierstrassa oraz nierówności \(\displaystyle{ \left| \sin \xi\right| \le \left| \xi\right| }\). Wystarczy zauważyć, że, gdy \(\displaystyle{ X \subset \RR}\) jest zwarty to

\(\displaystyle{ \left| \frac{\sin \left( x/n\right) }{n} \right| \le \frac{\left| x\right| }{n^2} \le \frac{\displaystyle \sup \left\{ \left| x\right|:x\in X\right\} }{n^2} }\)
a \(\displaystyle{ \sum_{}^{} 1/n^2< \infty .}\)


Za to zbieżność jednostajna na \(\displaystyle{ \RR}\) (a raczej jej prawdopodobny brak) to ciekawa sprawa. Wydaje mi się, że można to zrobić pokazując, że ciąg sum częściowych nie spełnia jednostajnego warunku Cauchy’ego. Na temat tej funkcji są prace:

Kod: Zaznacz cały

londmathsoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1112/jlms/s1-25.1.5
T. M. Flett ; On the Function \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n} \cdot \sin \frac{t}{n}}\)

Kod: Zaznacz cały

sciencedirect.com/science/article/pii/S0021904505000328#bib6
Horst Alzer, Christian Berg, Stamatis Koumandos; On a conjecture of Clark and Ismail

Istnieje ciąg \(\displaystyle{ y_k}\) na którym \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n} \cdot \sin \frac{y_k}{n} \to \infty }\) dla \(\displaystyle{ k\to \infty .}\) Choć rozbieżność ta jest bardzo wolna.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Zbadać zbieżność jednostajną

Post autor: Dasio11 »

Ustalmy \(\displaystyle{ N \in \NN}\) i niech \(\displaystyle{ x = \frac{2 \pi}{3} \cdot N}\). Wtedy dla \(\displaystyle{ N \le n \le 2N}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3} \le \frac{x}{n} \le \frac{2 \pi}{3}}\), więc

\(\displaystyle{ \sum_{n=N+1}^{2N} \frac{1}{n} \sin \frac{x}{n} \ge \frac{\sqrt{3}}{2} \cdot \sum_{n=N+1}^{2N} \frac{1}{n}}\).

Wiadomo, że dla dużych \(\displaystyle{ N}\)

\(\displaystyle{ \sum_{n=N+1}^{2N} \frac{1}{n} \approx \ln 2}\),

co dowodzi że szereg nie spełnia warunku Cauchy'ego jednostajnej zbieżności, czyli nie jest jednostajnie zbieżny.
ODPOWIEDZ