Zbieżność niemal jednostajna

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
kt26420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 40 razy

Zbieżność niemal jednostajna

Post autor: kt26420 »

Jak można zbadać niemal jednostajną zbieżność \(\displaystyle{ n \arctan \frac{x}{n} }\)?
Probuję jakoś ograniczyć z góry \(\displaystyle{ \sup_{x \in [-a,a]} \left|n \arctan \frac{x}{n}\right| }\)...
Wiem tylko, że \(\displaystyle{ \arctan x \le \frac{ \pi }{2} }\) dla dowolnego, ale to jakoś nie pomaga...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Zbieżność niemal jednostajna

Post autor: Premislav »

Trzeba tutaj użyć nieco subtelniejszego szacowania, np. \(\displaystyle{ |\arctan x|\le |x|, \ x\in \RR}\).
ODPOWIEDZ