Znaleźć promień zbieżności szeregu potęgowego
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}2^{5^n}x^{a_n}, }\)
gdzie \(\displaystyle{ a_1 = 1 }\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=5a_n+(-3)^n }\)dla \(\displaystyle{ n\geq 1.}\)
Doszłam do tego, że : \(\displaystyle{ a_{n} = \frac18 (-(-3)^n + 5^n)}\), a dalej nie mam pomysłu jak to robić.
Promień zbieżności
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 40 razy
Promień zbieżności
Ostatnio zmieniony 17 mar 2022, o 17:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Promień zbieżności
A jakbyś napisał to w takiej formie:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } b_{n}x^n}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ b_{n}= \begin {cases} 2^{5^k} &\text{dla}& n=a_{k} \\ 0 &\text{dla}& n \neq a_{k} \end {cases} }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=5a_{n}+(-3)^n}\)
a potem liczyć promień zbieżności z definicji...
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } b_{n}x^n}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ b_{n}= \begin {cases} 2^{5^k} &\text{dla}& n=a_{k} \\ 0 &\text{dla}& n \neq a_{k} \end {cases} }\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=5a_{n}+(-3)^n}\)
a potem liczyć promień zbieżności z definicji...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10232
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Promień zbieżności
Można zastosować wariant kryterium Cauchy'ego: jeśli istnieje granica \(\displaystyle{ g = \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{|a_n|}}\), to szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny gdy \(\displaystyle{ g < 1}\) i jest rozbieżny gdy \(\displaystyle{ g > 1}\). Do policzenia zatem jest granica
\(\displaystyle{ g = \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{ 2^{5^n} \cdot |x|^{\frac{1}{8} \left( 5^n - (-3)^n \right)} }}\)
\(\displaystyle{ g = \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{ 2^{5^n} \cdot |x|^{\frac{1}{8} \left( 5^n - (-3)^n \right)} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 40 razy
Re: Promień zbieżności
Tak, dziękuję, tak to chciałam też robić. Ale ciekawi mi jak sobie poradzić z tym \(\displaystyle{ x^{5^n-(-3)^n}}\)? Szukałam podobnych przykładów, ale nic nie znalazłam... Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby Pan mógł chociażby słownie to wyjaśnić jak robić dalej.Dasio11 pisze: ↑20 mar 2022, o 09:08 Można zastosować wariant kryterium Cauchy'ego: jeśli istnieje granica \(\displaystyle{ g = \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{|a_n|}}\), to szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny gdy \(\displaystyle{ g < 1}\) i jest rozbieżny gdy \(\displaystyle{ g > 1}\). Do policzenia zatem jest granica
\(\displaystyle{ g = \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{ 2^{5^n} \cdot |x|^{\frac{1}{8} \left( 5^n - (-3)^n \right)} }}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10232
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Promień zbieżności
Wystarczą reguły działań na potęgach i arytmetyka granic:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{|x|^{\frac{1}{8} \left( 5^n - (-3)^n \right)}} = \lim_{n \to \infty} |x|^{\frac{1}{8} \cdot \frac{5^n - (-3)^n}{5^n}} = \lim_{n \to \infty} |x|^{\frac{1}{8} \cdot \left( 1 - \left( -\frac{3}{5} \right)^n \right)} = |x|^{\frac{1}{8}}}\)
przy czym ostatnie przejście wynika z tego że \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{5} \right)^n \to 0}\).
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[5^n]{|x|^{\frac{1}{8} \left( 5^n - (-3)^n \right)}} = \lim_{n \to \infty} |x|^{\frac{1}{8} \cdot \frac{5^n - (-3)^n}{5^n}} = \lim_{n \to \infty} |x|^{\frac{1}{8} \cdot \left( 1 - \left( -\frac{3}{5} \right)^n \right)} = |x|^{\frac{1}{8}}}\)
przy czym ostatnie przejście wynika z tego że \(\displaystyle{ \left( -\frac{3}{5} \right)^n \to 0}\).