przedział zbieżności
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
przedział zbieżności
Wyznacz przedział zbieżności szeregu: \(\displaystyle{ \sum_{n\geq 1}x^n \ln \frac {\ln(n+1)}{\ln (n)}}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4060
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 1391 razy
Re: przedział zbieżności
Dla \(\displaystyle{ \left| x\right|<1 }\) zbieżność jest oczywista. Jeśli natomiast \(\displaystyle{ |x|>1}\) to szereg jest rozbieżny na mocy warunku koniecznego, tu przydatny może być lemat
Zostaje więc brzeg. Dla \(\displaystyle{ x=1}\) działa lemat tylko trzeba wysłowić to w kontekście kryterium ilorazowego. Zatem mamy rozbieżność dla \(\displaystyle{ x=1}\). A dla \(\displaystyle{ x=-1}\) powinno zadziałać kryterium Leibniza.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{\ln \left( \frac{\ln(n+1)}{\ln n} \right) }{ \frac{1}{n\ln n} } =1. }\)
Wtedy dla dowolnego \(\displaystyle{ |x|>1}\) mamy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } x^n \frac{1}{n\ln n} \cdot \frac{\ln \left( \frac{\ln(n+1)}{\ln n} \right) }{ \frac{1}{n\ln n} } \neq 0. }\)
Zostaje więc brzeg. Dla \(\displaystyle{ x=1}\) działa lemat tylko trzeba wysłowić to w kontekście kryterium ilorazowego. Zatem mamy rozbieżność dla \(\displaystyle{ x=1}\). A dla \(\displaystyle{ x=-1}\) powinno zadziałać kryterium Leibniza.