Zbieżność jednostajna i punktowa
Zbieżność jednostajna i punktowa
\(\displaystyle{ f_{n}(x)=\left(\frac{\sin(x)}{x}\right)^{n}}\), \(\displaystyle{ x \in (0,1]}\) Sprawdź zbieżność jednostajną i punktową ciągu.
Obliczyłam granice: \(\displaystyle{ \lim_{ n\to+\infty} (\frac{\sin(x)}{x})^{n} = \begin{cases} 1, x->0 \\ 0, x \in (0,1] \end{cases} }\) - nie jestem pewna czy poprawnie podzieliłam zbiory \(\displaystyle{ x}\)
Mam jednak problem z obliczeniem \(\displaystyle{ w _{n}=\sup\left|(\frac{\sin(x)}{x})^{n} -0 \right|}\).
Próbuje coś kombinować z \(\displaystyle{ x \in [q,1] : q>0}\) ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Obliczyłam granice: \(\displaystyle{ \lim_{ n\to+\infty} (\frac{\sin(x)}{x})^{n} = \begin{cases} 1, x->0 \\ 0, x \in (0,1] \end{cases} }\) - nie jestem pewna czy poprawnie podzieliłam zbiory \(\displaystyle{ x}\)
Mam jednak problem z obliczeniem \(\displaystyle{ w _{n}=\sup\left|(\frac{\sin(x)}{x})^{n} -0 \right|}\).
Próbuje coś kombinować z \(\displaystyle{ x \in [q,1] : q>0}\) ale nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2021, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie używaj wzorów w tytule tematu.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nie używaj wzorów w tytule tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 493 razy
Re: Zbieżność jednostajna i punktowa
W zbieżności punktowej nie musisz badać, co się dzieje, kiedy \(\displaystyle{ x \to 0}\).
W zbieżności jednostajnej, wszystko psuje się, kiedy właśnie \(\displaystyle{ x}\) jest blisko \(\displaystyle{ 0}\). Zobacz, co się dzieje, jak bedziesz tam podchodzić po jakimś ciągu, który lubisz, np \(\displaystyle{ x_n = \frac{1}{n}}\).
W zbieżności jednostajnej, wszystko psuje się, kiedy właśnie \(\displaystyle{ x}\) jest blisko \(\displaystyle{ 0}\). Zobacz, co się dzieje, jak bedziesz tam podchodzić po jakimś ciągu, który lubisz, np \(\displaystyle{ x_n = \frac{1}{n}}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3513
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1217 razy
Re: Zbieżność jednostajna i punktowa
Właśnie miałam problem z zapisem, ale w przypadku kiedy x zmierza do 0 granica wynosi 1, w przeciwnym wynosi 0. Z tego co zrozumiałam w zbieżności punktowej nie muszę tego rozdzielać na przypadki.
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Tmkk pisze: ↑14 maja 2021, o 19:21W zbieżności punktowej nie musisz badać, co się dzieje, kiedy \(\displaystyle{ x \to 0}\).
W zbieżności jednostajnej, wszystko psuje się, kiedy właśnie \(\displaystyle{ x}\) jest blisko \(\displaystyle{ 0}\). Zobacz, co się dzieje, jak bedziesz tam podchodzić po jakimś ciągu, który lubisz, np \(\displaystyle{ x_n = \frac{1}{n}}\).
Podstawiając coraz większe n wychdzi mi, że sup dąży do \(\displaystyle{ 1 ^{n} }\). Czy musze to dodatkowo argumetować?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2021, o 21:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3513
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1217 razy
Re: Zbieżność jednostajna i punktowa
To jest mało precyzyjne. I generalnie nieprawdziwe. Problem w tym, że graniceWłaśnie miałam problem z zapisem, ale w przypadku kiedy x zmierza do 0 granica wynosi 1, w przeciwnym wynosi 0. Z tego co zrozumiałam w zbieżności punktowej nie muszę tego rozdzielać na przypadki.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \lim_{ n \to \infty } \left( \frac{\sin x}{x} \right)^n, \quad \lim_{n \to \infty } \lim_{ x \to 0 } \left( \frac{\sin x}{x} \right)^n,\quad \lim_{x \to 0 \\ n \to \infty} \left( \frac{\sin x}{x} \right)^n}\)
nie muszą być równe, mogą nie istnieć i niezbyt pomagają w określeniu zbieżności. Aby zbadać zbieżność jednostajną musisz dobrze określić do jakiej funkcji \(\displaystyle{ f}\) Twój ciąg funkcyjny \(\displaystyle{ f_n}\) zbiega punktowo. A to robimy przy ustalonym \(\displaystyle{ x}\) z jakiegoś zbioru na którym zbieżność badasz. Wiec ustalamy konkretne \(\displaystyle{ x\in (0,1]}\) nazwijmy je \(\displaystyle{ \clubsuit}\) i liczymy
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }\left( \frac{\sin \clubsuit}{\clubsuit} \right)^n }\)
nie ma znaczenia czy ile konkretnie wynosi \(\displaystyle{ \clubsuit}\) widać (co wynika z nierówności \(\displaystyle{ \sin x<x}\) na \(\displaystyle{ x>0}\)), że \(\displaystyle{ 0<\sin \clubsuit/\clubsuit<1}\) zatem
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }\left( \frac{\sin \clubsuit}{\clubsuit} \right)^n =0}\)
zatem punktowo \(\displaystyle{ f_n}\) zbiega do \(\displaystyle{ f\equiv 0}\). Teraz można przejść do badania zbieżności jednostajnej. I tu już nie wybierasz konkretnego \(\displaystyle{ x}\) tylko sprawdzasz, czy
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sup_{x\in X} \left| f_n(x)-f(x)\right|=0 }\)
czyli tu konkretnie sprawdzamy czy: \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sup_{x\in ( 0,1 ]} \left| \left( \frac{\sin x}{x} \right)^n \right|=0 }\)
i teraz metod jest wiele. Można próbować to supremum jakoś policzyć i zobaczyć kiedy jest realizowane. Ale można czasem potestować jakieś konkretne ciągi \(\displaystyle{ x=x_n}\). Można to robić bo w dla dowolnego ciągu \(\displaystyle{ \left\{ x_n\right\}_{n=1}^{\infty} \subset X }\) mamy nierówność
\(\displaystyle{ \left( \forall n \in \NN\right) \sup_{x\in X} \left| f_n(x)-f(x)\right| \ge \left| f_n(x_n)-f(x_n)\right| }\)
oczywiście to nie posłuży do potwierdzenia zbieżności jednostajnej ale może się przedąć by ją obalić. I tu pomysł z \(\displaystyle{ x_n=1/n}\) jest dobry bo faktycznie w okolicy zera jest problem. A formalnie potwierdza to policzenie granicy
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{\sin \frac{1}{n} }{\frac{1}{n}} \right)^n }\)
i teraz tę granicę powinnaś policzyć.
Re: Zbieżność jednostajna i punktowa
O teraz już rozumiem! Pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:)
-
- Użytkownik
- Posty: 20204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 3429 razy
Re: Zbieżność jednostajna i punktowa
Tu akurat dużo prościej jest zauważyć, że dla każdego `n` funkcja `f_n` przyjmuje w okolicy zera wartości dowolnie bliskie jedynce, zatem ciąg nie może zbiegać jednostajnie do zera. NB. policzenie granicy sugerowanej przez JT nie jest najprostszym zadaniem.