Wyznaczyć przedziały zbieżności podanych szeregów potęgowych:
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sin \frac{1}{n} (x+1)^n}\)
zbieżność szeregu potęgowego
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2020, o 19:32
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
zbieżność szeregu potęgowego
Ostatnio zmieniony 27 lis 2020, o 16:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: zbieżność szeregu potęgowego
Wskazówka \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{n} \approx \frac{1}{n} }\)