Znalezienie obszaru zbieżności szeregu potęgowego używając Wolfram Alpha

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
okno3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2020, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Znalezienie obszaru zbieżności szeregu potęgowego używając Wolfram Alpha

Post autor: okno3k »

Cześć,

Mam taki szereg potęgowy: \(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1}\frac{(-1)^{n}x^{n}}{n^{2}2^{n}}}\) którego obszar zbieżności muszę znaleźć.
Niestety, nie bardzo wiem, jakimi poleceniami mam uzupełnić obecne

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=series+%28%28-1%29%5En*x%5En%29%2F%28n%5E2*2%5En%29+for+n%3D1+to+infinity
, aby móc obliczyć ten obszar zbieżności.

Czy ktoś z Was korzysta z Wolfram Alpha i może naprowadzić mnie na właściwy sposób znajdowania obszaru zbieżności szeregu potęgowego?

Pozdrawiam serdecznie :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Znalezienie obszaru zbieżności szeregu potęgowego używając Wolfram Alpha

Post autor: a4karo »

Spróbuj przeczytać to, co napisał Wolfram
okno3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 lut 2020, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30

Re: Znalezienie obszaru zbieżności szeregu potęgowego używając Wolfram Alpha

Post autor: okno3k »

Masz na myśli sekcję:
Convergence tests:
By the ratio test, the series converges when |x|<2.
Bo tutaj w sumie jest wg. mnie rozwiązanie, czyli \(\displaystyle{ [-2, 2)}\).
Ostatnio zmieniony 22 cze 2020, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Znalezienie obszaru zbieżności szeregu potęgowego używając Wolfram Alpha

Post autor: a4karo »

Zbieżność na krańcach musisz sam sprawdzić.
Możesz też spytać wolframa wstawiając wartości krancowe za `x`.
ODPOWIEDZ