Dlaczego tak naprawdę funkcje trygonometryczne są okresowe

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Dlaczego tak naprawdę funkcje trygonometryczne są okresowe

Post autor: Janusz Tracz »

Często funkcje trygonometryczne definiuje się równoważnie w stosunku do standardowych szkolnych definicji w układzie czy na jednostkowym okręgu. Wiele z takich definicji podaje Wikipedia przytoczę dwie z nich:

\(\displaystyle{ \mathbf{1)}}\) Definicja za pomocą równań funkcyjnych:

Istnieje tylko jedna para funkcji \(\displaystyle{ (s,c)}\) taka, że dla każdej pary \(\displaystyle{ x,y\in\RR}\) spełniają się układ warunków:

\(\displaystyle{ \begin{cases} s^2(x)+c^2(x)=1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ (1) \\ s(x+y)= s(x)c(y)+c(x)s(y) \ \ (2)\\ c(x+y)=c(x)c(y)-s(x)c(y) \ \ (3) \\ 0<xc(x)<s(x)<x \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ (4)\end{cases} }\)

Przy czym \(\displaystyle{ (4)}\) zachodzi dla \(\displaystyle{ x\in \left( 0,1\right) }\). Oczywiści \(\displaystyle{ s,c}\) na końcu umawiamy się \(\displaystyle{ s}\) oznaczać \(\displaystyle{ \sin}\) i nazywać sinusem analogicznie z \(\displaystyle{ c}\). Więc co udało mi się udowodnić na gruncie definicji \(\displaystyle{ \mathbf{1}}\).
ograniczoność:    
wartości w zerze:    
parzystość i nieparzystość:    
dużo pseudo trygonometrycznych wzorów:    
ciągłość:    
ważną granicę:    
różniczkowalność:    
rozwinięcie w szereg Taylora:    
Ostatni podpunkt prowadzi do pokazania, że funkcję trygonometryczne można zdefiniować za pomocą rozwinięcia w szereg:
\(\displaystyle{ \mathbf{2)}}\) Definicja za pomocą rozwinięcia w szereg:

\(\displaystyle{ \sin x= \sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^n \frac{x^{2n+1}}{(2n+1)!} }\)

\(\displaystyle{ \cos x= \sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^n \frac{x^{2n}}{(2n)!} }\)

Zatem udało się pokazać, że \(\displaystyle{ \mathbf{(1)} \Rightarrow \mathbf{(2)}}\). Niekoniecznie w drugą stronę (co też jest warte uwagi) ale bardziej zależny mi na:

\(\displaystyle{ \bullet}\) wykazaniu okresowości na gruncie \(\displaystyle{ \mathbf{(1)}}\) bez odwoływania się do \(\displaystyle{ \mathbf{(2)}}\) (czyli korzystania z ostatniego faktu).

\(\displaystyle{ \bullet}\) pokazaniu okresowości na gruncie \(\displaystyle{ \mathbf{(2)}}\). Skąd wiadomo, że takie szeregi są okresowe?

\(\displaystyle{ \bullet}\) jak za pomocą tych definicji (rozważajmy je osobno do póki się da) policzyć przykładowo \(\displaystyle{ \sin\left( \frac{\pi}{3} \right) }\) itp.? Na przykład jak policzyć:

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } (-1)^n \frac{ \pi ^{2n+1}}{(2n+1)!}}\) na gruncie \(\displaystyle{ \mathbf{(2)}}\)

\(\displaystyle{ s( \pi )}\) na gruncie \(\displaystyle{ \mathbf{(1)}}\)

PS Bardzo chciałbym uniknąć wskoczenia do \(\displaystyle{ \CC}\) zdefiniowania tam \(\displaystyle{ \exp:\CC\to\CC}\) za pomocą szeregu i pokazaniu, że \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos }\) które mamy w \(\displaystyle{ \mathbf{(2)}}\) to tak naprawdę \(\displaystyle{ \mathfrak{Im}\left\{ \exp\right\} }\) oraz \(\displaystyle{ \mathfrak{Re}\left\{ \exp\right\}}\). Chciałbym jak najdłużej trzymać się \(\displaystyle{ \RR}\) tak aby pozostać w zgodzie z definicjami z Wiki które mówią wyłącznie o \(\displaystyle{ \RR}\).
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Dlaczego tak naprawdę funkcje trygonometryczne są okresowe

Post autor: matmatmm »

Musisz zdefiniować liczbę \(\displaystyle{ \pi}\) jako dwukrotność najmniejszego dodatniego miejsca zerowego cosinusa. Ewentualnie jeśli \(\displaystyle{ \pi}\) jest zdefiniowane inaczej, to musisz pokazać równoważność tych definicji.
ODPOWIEDZ