Wyznaczyć obszaar zbieżności i sumę szeregu

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Bitinful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczyć obszaar zbieżności i sumę szeregu

Post autor: Bitinful »

\(\displaystyle{ \sum_{n=-\infty}^{-1} \frac{(z-2)^n}{(-n)!}}\)

Wyszło mi, że promień zbieżności jest równy 0. Czy to znaczy, że jest zbieżny tylko w punkcie \(\displaystyle{ z_0 = 2}\) ? Jak obliczyć sumę tego szeregu ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Wyznaczyć obszaar zbieżności i sumę szeregu

Post autor: Janusz Tracz »

Wyszło mi, że promień zbieżności jest równy 0
Nie.

\(\displaystyle{ \sum_{n=-\infty}^{-1} \frac{(z-2)^n}{(-n)!} = \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(z-2)^{-n}}{n!} =\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{\left( \frac{1}{z-2} \right) ^{n}}{n!} = e^{ \frac{1}{z-2} } -1 }\)

przy czym wzór ten działa dla \(\displaystyle{ z\in\CC \setminus \left\{ 2\right\} }\)
ODPOWIEDZ