Wyznacz obszar zbieżności punktowej

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz obszar zbieżności punktowej

Post autor: lola456 »

Mam do wyznaczenia obszar zbieżności punktowej szeregu funkcyjnego:
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{1}{1 + x^n}}\)
Nie wiem do końca jaki zakres \(\displaystyle{ x-ów}\) przyjąć, bo jeżeli ich przedział to \(\displaystyle{ (-1, \infty )}\) to wtedy mogę wyznaczyć funkcję graniczną, natomiast co dla pozostałych wartości \(\displaystyle{ (- \infty , -1)}\), pomijamy\(\displaystyle{ -1}\), ponieważ wtedy mielibyśmy \(\displaystyle{ 0}\) w mianowniku.
Jak poradzić sobie z tym przedziałem?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Wyznacz obszar zbieżności punktowej

Post autor: Dasio11 »

Ciąg funkcyjny \(\displaystyle{ \frac{1}{1+x^n}}\) jest określony dla \(\displaystyle{ x \in \RR \setminus \{ -1 \}}\), zatem dla takich \(\displaystyle{ x}\)-ów należy badać zbieżność punktową.
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Wyznacz obszar zbieżności punktowej

Post autor: lola456 »

czyli trzeba rozpatrzeć\(\displaystyle{ |x| > 1}\) potem \(\displaystyle{ |x| < 1 }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wyznacz obszar zbieżności punktowej

Post autor: a4karo »

i jeszcze `x=1`
ODPOWIEDZ