Dzień dobry. Moim zadaniem jest policzyć promienie zbieżności tych szeregów. Oba wynikowe logarytmy są zgodne z odpowiedziami za to różne są promienie Co źle liczę?
\(\displaystyle{ \sum^{ \infty }_{n=1} \frac{x^{n}}{n}=...=-\ln\left| 1-x\right| }\)
\(\displaystyle{ \left| 1-x\right|>0 }\)
\(\displaystyle{ x \neq 1}\)
ODPOWIEDŹ: \(\displaystyle{ \left| x\right| <1}\)
i drugi przykład
\(\displaystyle{ \sum^{ \infty }_{n=1} (-1)^{n} \frac{x^{n}}{n}=...=-\ln\left| 1+x\right| }\)
\(\displaystyle{ \left| 1+x\right|>0 }\)
\(\displaystyle{ x \neq -1}\)
ODPOWIEDŹ: \(\displaystyle{ \left| x\right| < -1 }\)
Promień zbieżności
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Promień zbieżności
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 19:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie myl indeksów górnych z dolnymi.
Powód: Nie myl indeksów górnych z dolnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Promień zbieżności
Logarytmy są poprawne wg odpowiedzi dlatego darowałem sobie metodę ich otrzymania.
Wydaje mi się że mógłbym ten post napisać w temacie logarytmów/modułów z pytaniem o dziedzinę/rozwiązanie wartości bezwzględnej ale uznałem że lepiej jednak to tutaj dać.
miało być \(\displaystyle{ |x| \le <1}\)
BTW. To zadanie trochę mnie zdziwiło bo na tablicy jak robiłem te 2 zadania to bezwiednie sam uzyskałem prawidłowe wyniki a w domu kompletnie mi to nie wychodzi
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10232
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Promień zbieżności
W tym, jak się zdaje, leży główny problem. Każdy szereg potęgowy \(\displaystyle{ P(x)}\) jest zbieżny w pewnym przedziale \(\displaystyle{ I}\). Czasami sumę tego szeregu daje się zapisać wzorem jawnym \(\displaystyle{ w(x)}\), który ma swoją dziedzinę \(\displaystyle{ D}\). Wtedy równość \(\displaystyle{ P(x) = w(x)}\) zachodzi tylko dla \(\displaystyle{ x \in I \cap D}\). W szczególności: nie można wywnioskować promienia ani przedziału zbieżności z samej tylko dziedziny \(\displaystyle{ D}\), ani też w jakikolwiek inny sposób z postaci wzoru jawnego \(\displaystyle{ w(x)}\).shreder221 pisze: ↑17 sty 2020, o 17:24Wydaje mi się że mógłbym ten post napisać w temacie logarytmów/modułów z pytaniem o dziedzinę/rozwiązanie wartości bezwzględnej ale uznałem że lepiej jednak to tutaj dać.
Czyli w tym przypadku - wnioskowanie
jest błędne, bo rzeczona równość zawsze zachodzi najwyżej w przedziale zbieżności szeregu po lewej stronie.zachodzi równość
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{x^n}{n} = -\ln|1-x|}\),
zatem szereg po lewej stronie jest zbieżny dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny funkcji po prawej stronie
Promień zbieżności szeregu wyznacza się z twierdzenia Cauchy'ego-Hadamarda.
-
- Użytkownik
- Posty: 22222
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Promień zbieżności
Z tego co napisałeś wynika, że postępujesz tak:
Bierzesz szereg, znajdujesz jego sumę, patrzysz gdzie ta suma przestaje mieć sens i ten punkt wyznacza promień zbieżności szeregu.
Ale to nie tak.
Szereg \(1-x^2+x^4-x^6+x^8-\cdots\) ma sumę \(1/(1+x^2)\) i ten wzór opisuje funkcję określoną dla wszystkich rzeczywistych `x`, ale jego promień zbieżności nie jest równy nieskończoności
Bierzesz szereg, znajdujesz jego sumę, patrzysz gdzie ta suma przestaje mieć sens i ten punkt wyznacza promień zbieżności szeregu.
Ale to nie tak.
Szereg \(1-x^2+x^4-x^6+x^8-\cdots\) ma sumę \(1/(1+x^2)\) i ten wzór opisuje funkcję określoną dla wszystkich rzeczywistych `x`, ale jego promień zbieżności nie jest równy nieskończoności
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Promień zbieżności
Twierdzenia Cauchy'ego-Hadamarda nie mieliśmy ani na ćwiczeniach ani na wykładzie. I na ćwiczeniach wnioskowaliśmy w opisany przez ciebie sposób. Jako metodę alternatywną korzystaliśmy z kryterium d'Alemberta co jak wyczytałem jest alternatywą dla tego twierdzenia ale stosowaliśmy to jedynie w pierwszym przypadku. A w każdym przypadku całkowaliśmy/różniczkowaliśmy do szeregu geometrycznego wracaliśmy ponownie różniczkując/całkując. Następnie wyznaczaliśmy odpowiednie \(\displaystyle{ x}\). Oraz obliczaliśmy stałą całkowania jeśli było to konieczne. Fakt faktem może źle odczytałem to co robimy i wyznaczaliśmy dziedzinę. Ale polecenie brzmiało
" Korzystając z różniczkowania lub całkowania szeregów potęgowych
wyznaczyć jawną postać funkcji, której szereg potęgowy ma następującą
postać, określając jego promienie zbieżności:" (JBC Pisał to obcokrajowiec)
więc założyłem jak widać niesłusznie że to promień zbieżności.
EDIT:
Cofam na wykładzie było to twierdzenie choć bez nazwy. Na ćw. z niego nie korzystaliśmy.
" Korzystając z różniczkowania lub całkowania szeregów potęgowych
wyznaczyć jawną postać funkcji, której szereg potęgowy ma następującą
postać, określając jego promienie zbieżności:" (JBC Pisał to obcokrajowiec)
więc założyłem jak widać niesłusznie że to promień zbieżności.
EDIT:
Cofam na wykładzie było to twierdzenie choć bez nazwy. Na ćw. z niego nie korzystaliśmy.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2020, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: niesłusznie. Więcej szacunku dla d'Alemberta.
Powód: Poprawa wiadomości: niesłusznie. Więcej szacunku dla d'Alemberta.