Zbieżność szeregu.

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Zbieżność szeregu.

Post autor: xdominika »

Znaleźć zbiór wszystkich punktów \(\displaystyle{ x \in \RR}\), takich że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{ x^{n} }}\) jest zbieżny. Czy zbiór \(\displaystyle{ (-1,1) \setminus \{ 0 \}}\) to prawidłowe rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 13:07 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: a4karo »

Nie. Wsk `1/x=x^{-1}`
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: xdominika »

a4karo pisze: 16 sty 2020, o 12:17 Nie. Wsk `1/x=x^{-1}`
Ogólny wzór \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } a_{n} \left( x-a\right) ^{n}}\). Promień zbieżności wychodzi mi 1, czy w tym przypadku a nie jest równe 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: a4karo »

To z czym masz do czynienia nie jest szeregiem potegowym zmiennej `x` lecz zmiennej `1/x`
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: xdominika »

a4karo pisze: 16 sty 2020, o 19:11 To z czym masz do czynienia nie jest szeregiem potegowym zmiennej `x` lecz zmiennej `1/x`
Dlatego nie do końca wiem, jak to zrobić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: a4karo »

Napisz `t=1/x`,policz promień zbieżności tego szeregu, a potem wyraź to, co wyszło w języku x
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: xdominika »

a4karo pisze: 16 sty 2020, o 19:59 Napisz `t=1/x`,policz promień zbieżności tego szeregu, a potem wyraź to, co wyszło w języku x
Dziękuję bardzo. Teraz wyszło mi \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty ,-1\right) \cup \left( 1,+ \infty \right)}\). Mam nadzieję, że teraz już jest poprawnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: a4karo »

Powinnaś jeszcze sprawdzić co się dzieje na krańcach tych przedziałów.
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: xdominika »

a4karo pisze: 16 sty 2020, o 21:16 Powinnaś jeszcze sprawdzić co się dzieje na krańcach tych przedziałów.
Sprawdziłam, jest rozbieżny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: a4karo »

Ok
ODPOWIEDZ