Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Josuke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2014, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Post autor: Josuke »

\(\displaystyle{
a) \frac{ 100^{n} }{n!}
}\)


Korzystam z kryterium d'Alemberta

\(\displaystyle{
\lim_{n \to \infty } \frac{\frac{ 100^{n+1} }{(n+1)!} }{\frac{ 100^{n} }{n!} } = \frac{100}{n+1} \rightarrow 0 < 1
}\)


Z tego wynika że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 100^{n} }{n!} }\) jest zbieżny, więc ciąg \(\displaystyle{ \frac{ 100^{n} }{n!} }\) jest zbieżny do 0.

Czy to jest koniec zadania?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2019, o 13:37 przez Josuke, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Post autor: a4karo »

A skad ta cwiartka?
Josuke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2014, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Re: Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Post autor: Josuke »

Poprawiłem, błąd przy przepisywaniu do komputera.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Post autor: Premislav »

Tak, rozwiązanie jest poprawne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Uzasadnij, że podany ciąg jest zbieżny do zera:

Post autor: a4karo »

Rozwiązanie jest poprawne, ale wątpliwości może budzić kaliber działa użytego do walki: Prościej np. tak
Dla \(n>200\) mamy
\(a_n<\frac{100^{200}}{200!}\cdot \left(\frac{1}{2}\right)^{n-200}\)
ODPOWIEDZ