Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania poniższego zadania, z góry dzięki
Wyznacz przedział zbieżności szeregu potęgowego:
B) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^n}{\sqrt{n}} \left( x+2 \right) ^n}\)
Środek \(\displaystyle{ x_{o} = -2}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty} \left[ \frac{\frac{e ^{n+1} }{\sqrt{n+1}}}{\frac{e^n}{\sqrt{n}}\right] = \lim_{ x\to \infty}} \frac{e^n \cdot e \cdot \sqrt{n}}{e^n\sqrt{n+1}} = e}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{1}{e}}\)
Szereg jest zbieżny na przedziale \(\displaystyle{ x \in \left( -2-\frac{1}{e}, -2+ \frac{1}{e} \right)}\)
Badanie zbieżności na granicach przedziału:
dla \(\displaystyle{ x = -2 + \frac{1}{e}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^n}{\sqrt{n}}\left( \frac{1}{e}\right) ^{n} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n}}}\) rozbieżny na mocy kryterium Dirichleta
dla \(\displaystyle{ x = -2 - \frac{1}{e}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^n}{\sqrt{n}}\left( -\frac{1}{e}\right) ^{n} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n}} \left( -1 \right) ^n}\)
Kryterium Leibniza
Zbieżność bezwgledna:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\left| \frac{1}{\sqrt{n}} \left( -1 \right) ^n\right| = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n}}}\)
\(\displaystyle{ 1 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{1}{\sqrt{n}} = 0}\) spełnia
\(\displaystyle{ 2 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n}} > \frac{1}{\sqrt{n + 1}}}\) dla każdego n spełnia
To oznacza, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n}} \left( -1 \right) ^n}\) jest zbieżny
Podsumowując szereg jest zbieżny na \(\displaystyle{ x\in \left\langle -2 - \frac{1}{e}, -2 + \frac{1}{e} \right)}\)
Zbieżność szeregów potęgowych
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 cze 2019, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Zbieżność szeregów potęgowych
Ostatnio zmieniony 27 cze 2019, o 20:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Zbieżność szeregów potęgowych
To nie jest szereg potęgowy. Ale pewnie to literówka. Poza tym jest ok.\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{e^n}{\sqrt{n}}(x+2)^2}\)