Rozwijanie w szereg
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4084
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: Rozwijanie w szereg
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x ^{3} }= \sum_{n=0}^{ \infty } \left( -x^3\right)^n}\)
Wynika to wprost z sumy na szereg geometryczny
Wynika to wprost z sumy na szereg geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 27 maja 2019, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
Re: Rozwijanie w szereg
Czyli to już będzie rozwiniety ten szereg ? Nic wiecej nie trzeba robić ?
Muszę tez znaleźć przy jego pomocy sume szeregu liczbowego :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-1) ^{n} \frac{2 ^{ \frac{5}{3}}(3n-3)(3n-4) }{2n}}\)
Muszę tez znaleźć przy jego pomocy sume szeregu liczbowego :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-1) ^{n} \frac{2 ^{ \frac{5}{3}}(3n-3)(3n-4) }{2n}}\)