Wyznaczyć promień i przedział zbieżności

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
adinho58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz
Podziękował: 104 razy

Wyznaczyć promień i przedział zbieżności

Post autor: adinho58 »

Witam.

mam problem z wyznaczeniem promienia zbieżność w tym o to szeregu :

\(\displaystyle{ \sum_{n = 7}^{ \infty } \frac{(2n +3)^n}{(-n)^{n+1}} \cdot (x+3)^{2n}}\)

wiem, że \(\displaystyle{ x_0 = -3}\) Jednak nie wiem jak poradzić sobie z mianownikiem, bo próbowałem liczyć to metodą : \(\displaystyle{ g = \sqrt[n]{a_n}}\) jednak coś średnio mi idzie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wyznaczyć promień i przedział zbieżności

Post autor: Premislav »

Walnij sobie wartość bezwzględną i po sprawie, Twój wzorek wymaga pewnej korekty.
Ogólnie promień zbieżności jest odwrotnością tego:
\(\displaystyle{ \limsup_{n \to \infty } \sqrt[n]{|a_n|}}\)
a nie tego:
\(\displaystyle{ \limsup_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_n}}\)
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Wyznaczyć promień i przedział zbieżności

Post autor: Cytryn »

Przecież

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{|a_n|} = \sqrt[n]{\frac{(2n+3)^n}{n^{n} \cdot n}} \approx 2}\).
ODPOWIEDZ