Dokładność liczby e

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Nikt111222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 mar 2017, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dokładność liczby e

Post autor: Nikt111222 »

Treść zadania:

Znajdź \(\displaystyle{ \sqrt{e}}\) z dokładnoscia do \(\displaystyle{ 10^{-5}}\) .

Czy ktoś wie jak zacząć? Wydaje mi się ,że trzeba skorzystać ze wzoru Maclaurina , ale nie jestem jak on by wyglądał w tym przypadku.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dokładność liczby e

Post autor: Kacperdev »

Jaką funkcję będziesz rozwijać w szereg?
Nikt111222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 mar 2017, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dokładność liczby e

Post autor: Nikt111222 »

W tym wypadku chyba \(\displaystyle{ \sqrt{e}}\) jest funkcją
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dokładność liczby e

Post autor: Kacperdev »

Wydaje mi się ,że trzeba skorzystać ze wzoru Maclaurina
Pytam zatem, jaką funkcję można (należy) tu wziąć.
miodzio1988

Dokładność liczby e

Post autor: miodzio1988 »

Nikt111222 pisze:W tym wypadku chyba \(\displaystyle{ \sqrt{e}}\) jest funkcją
Nie, pomyśl jeszcze raz
Nikt111222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 mar 2017, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dokładność liczby e

Post autor: Nikt111222 »

Funkcją będzie \(\displaystyle{ e^{-5}}\) ?
miodzio1988

Dokładność liczby e

Post autor: miodzio1988 »

Dalej nie. Ty wiesz ogólnie co to jest funkcja? Bo same funkcje stałe podajesz
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Dokładność liczby e

Post autor: Cytryn »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ \sqrt z = z^{1/2}}\).
Nikt111222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 mar 2017, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dokładność liczby e

Post autor: Nikt111222 »

Funkcja będzie miała postać \(\displaystyle{ f(e)}\) ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dokładność liczby e

Post autor: Kacperdev »

Nikt111222, nie bo \(\displaystyle{ e}\) samo w sobie jest niewymiernym "problemem"
Nikt111222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 mar 2017, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dokładność liczby e

Post autor: Nikt111222 »

Funkcją będzie \(\displaystyle{ e^{x}}\)?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dokładność liczby e

Post autor: Kacperdev »

bingo
ODPOWIEDZ