Szereg potęgowy

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
BogusławB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 wrz 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Szereg potęgowy

Post autor: BogusławB »

Witam

Mam następujące zadanie:

Szereg potęgowy \(\displaystyle{ \sum_{}^{} a_{n}(x-x_{0})^n}\) jest zbieżny

wtedy \(\displaystyle{ [\sum_{0}^{\infty} a_{n}(x-x_{0})^n]' = \ldots}\)

oraz \(\displaystyle{ \int\limits_{}^{}[\sum_{0}^{\infty} a_{n}(x-x_{0})^n]dx = \ldots}\)

Nie stosuj słów typu "Pomocy" w temacie.
max


[ Dodano: 4 Września 2007, 22:04 ]
podpowiedź:

możemy założyć, iż szereg ten jest jednostajnie zbieżny
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2007, o 21:01 przez BogusławB, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ