Nie wiem jak zbadać zbieżność szeregu funkcyjnego :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1+nx^2}{1+n}}\)
Zbadać zbieżność szeregu funkcyjnego
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadać zbieżność szeregu funkcyjnego
A nie miało być np. \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1+nx^n}{1+n}}\)? Taki, jaki napisałeś, jest rozbieżny dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \RR}\), no bo np. zachodzi trywialna nierówność \(\displaystyle{ \frac{1+nx^{2}}{1+n} \ge \frac{1}{1+n}}\)