całka z dokładnością

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
mlp99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

całka z dokładnością

Post autor: mlp99 »

Witam.
Muszę obliczyć z dokładnością do \(\displaystyle{ 10 ^{-4}}\) całkę \(\displaystyle{ \int_{o}^{ \frac{1}{4} } \frac{\sin x}{ \sqrt{x} } dx}\)

zastosowałem podstawienie \(\displaystyle{ \sqrt{x} =t}\), otzymałem \(\displaystyle{ \int_{o}^{ \frac{1}{2} }\sin(t ^{2})dt}\) i rozwinąłem funkcję podcałkową w szereg:

\(\displaystyle{ \sin(t ^{2})= \sum_{n=0}^{ \infty } (-1) ^{n} \frac{t ^{4n+2} }{(2n+1)!}}\)
I teraz muszę zastosować twierdzenie o całkowaniu i różniczkowaniu szeregu potęgowego.

Czy mógłby ktoś rozpisać ten przykład i napisać kiedy stosuje się różniczkowanie a kiedy całkowanie szeregu?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

całka z dokładnością

Post autor: bartek118 »

Podstaw ten szereg do tej całki i wejdź z całką pod sumę (tutaj można to zrobić, dlaczego?)
ODPOWIEDZ