Witam, mam problem z następującym szeregiem funkcyjnym, dla którego mam uzasadnić zbieżność jednostajną na mocy kryterium Weierstrassa
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1}\frac{1}{e^{\sqrt{nx}}}, x\in[1,\infty)}\)
Tw. Weierstrassa
- lackiluck1
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Tw. Weierstrassa
Można to ograniczyć tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{e^{\sqrt{nx}}} \le \frac{1}{e^{\sqrt{n}}}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in N_0}\) i \(\displaystyle{ x \in [1,\infty)}\)
i udowodnić zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum \frac{1}{e^{\sqrt{n}}}}\) z kryterium d'Alamberta.
\(\displaystyle{ \frac{1}{e^{\sqrt{nx}}} \le \frac{1}{e^{\sqrt{n}}}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in N_0}\) i \(\displaystyle{ x \in [1,\infty)}\)
i udowodnić zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum \frac{1}{e^{\sqrt{n}}}}\) z kryterium d'Alamberta.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10228
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Tw. Weierstrassa
Z d'Alemberta nie wyjdzie, trzeba bardziej porzeźbić.lackiluck1 pisze:i udowodnić zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum \frac{1}{e^{\sqrt{n}}}}\) z kryterium d'Alamberta.
- lackiluck1
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy