Zbieżność szeregu

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
kulpina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: kulpina »

Mam taki szereg:

\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n \ln ^{2} n }x^{n}}\)

Jak udowodnić, że jest zbieżny?

Pozdrawiam
kulpina
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 13:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: octahedron »

To, czy jest zbieżny, zależy od wartości \(\displaystyle{ x}\).
kulpina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: kulpina »

W ogóle to pomyliłem szereg, miał być taki:

\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{1}{n \ln ^{2} n }}\)

Pozdrawiam
kulpina
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: adambak »

kryterium zagęszczania..-- 26 maja 2012, o 14:45 --no i w tej chwili to nie jest już szereg funkcyjny
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: MichalPWr »

lub kryterium całkowe, zbieżny.
kipsztal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ALL WORLD
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: kipsztal »

musisz udowodnić ze lim tego za'E' = 0;
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: adambak »

kipsztal pisze:musisz udowodnić ze lim tego za'E' = 0;
nie wprowadzaj w błąd.. to jedynie warunek konieczny, a nie wystarczający..
kulpina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: kulpina »

@MichalPWr, dzięki Myślałem, że da się to jakoś łatwo ograniczyć, ale z całkowego faktycznie wyszło banalnie, więc zadanie rozwiązane

@adambak, nie znam kryterium zagęszczenia, a szereg miał być od początku liczbowy - dla funkcyjnego liczyłem wcześniej promień zbieżności zaciąłem się po podstawieniu za x = 1, źle wpisałem w pierwszym poście

Dzięki wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam
kulpina
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: adambak »

kulpina, ok rozumiem..
ale jeśli znasz kryterium całkowe, to napewno zagęszczanie będzie dla Ciebie proste, tutaj wszystko jest:

przydaje się..
ODPOWIEDZ