równanie z szeregiem i parametrem

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

równanie z szeregiem i parametrem

Post autor: muller »

Dla jakich wartości par. k równanie \(\displaystyle{ 2^{x}+2^{x-1}+2^{x-2}+...=2^{2x-1}+k}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie?

Korzystając z wzoru na sumę szeregu dochodzę do:
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{2^{x}}{\frac{1}{2}}= 2^{x+1}}\)
\(\displaystyle{ 2^{x+1}=2^{2x-1}+k}\)
dobrze to mam? Bo dalej nie potrafię wprowadzić niewiadomej pomocniczej ani ruszyć dalej...
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie z szeregiem i parametrem

Post autor: Vixy »

wszystko sie zgadza jednak pamietaj o warunku ze |q|
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

równanie z szeregiem i parametrem

Post autor: juzef »

Moim zdaniem dla k=0 też jest dokładnie jedno rozwiązanie.
ODPOWIEDZ