Witam, mam do policzenia szereg potęgowy i przedziały zbieżności. Prosze o sprawdzenie i dalsze wskazówki gdyż robię to zadanie tylko do pewnego momentu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2} (x + 2)^n \\ \\
\lambda = \lim_{ n \to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_n} = \lim_{n \to \infty} \frac{1}{(n + 1)^2} n^2= \lim_{n \to \infty} \frac{ \frac{n^2}{n^2} }{ \frac{n^2}{n^2} + \frac{2n}{n^2} + \frac{2}{n^2} } = \frac{1}{1+0+0} = 1}\)
wiemy że \(\displaystyle{ R = \frac{1}{\lambda}}\)
czyli \(\displaystyle{ R =1}\)
\(\displaystyle{ | x + 2| <1 \\
x + 2 <1 \\
x + 2 >-1 \\
x <-1 \\
x >-3 \\ \\
x =(-3;-1)}\)
i teraz podobno należy policzyć granice w tych punktach ? I tego właśnie nie rozumiem po co to liczyć i jak to policzyć skoro \(\displaystyle{ (1^n)}\) to symbol nieoznaczony
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{1}{n^2} (-1)^n \\ \\
\lim_{ n \to \infty } \frac{1}{n^2} (-3)^n}\)
Prosze pomóżcie ;]
Szereg potęgowy
Szereg potęgowy
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, o 14:58 przez Dasio11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj więcej niż jednego odstępu między linijkami w kodzie TeXa; zamiast tego używaj \\. Lambda to \lambda.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj więcej niż jednego odstępu między linijkami w kodzie TeXa; zamiast tego używaj \\. Lambda to \lambda.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Szereg potęgowy
Nie tyle należy policzyć granicę w tych punktach co sprawdzić, czy podany szereg jest zbieżny na krańcach przedziału zbieżności bo może tam być zbieżny a może nie być.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Szereg potęgowy
Z twierdzenia, że \(\displaystyle{ R= \frac{1}{\lambda}}\) wynika tylko tyle, że dla \(\displaystyle{ |x+2|<R}\) szereg jest zbieżny a dla \(\displaystyle{ |x+2|>R}\) szereg jest rozbieżny. Nie mówi ono nic o przypadku \(\displaystyle{ |x+2|=R,}\) dlatego musisz go sprawdzić ręcznie, co jest dokładnie badaniem zbieżności na krańcach przedziału.
Granice, które napisałeś, nie mają związku z tematem. Powinieneś zbadać zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(x+2)^n}{n^2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-3}\) oraz dla \(\displaystyle{ x=-1,}\) czyli zbadać zbieżność szeregów:
dla \(\displaystyle{ x=-3:}\) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-3+2)^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^n}{n^2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-1:}\) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1+2)^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2}}\)
Wiesz, jak się za to zabrać?
seen90 pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{1}{n^2} (-1)^n \\ \\
\lim_{ n \to \infty } \frac{1}{n^2} (-3)^n}\)
Granice, które napisałeś, nie mają związku z tematem. Powinieneś zbadać zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(x+2)^n}{n^2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-3}\) oraz dla \(\displaystyle{ x=-1,}\) czyli zbadać zbieżność szeregów:
dla \(\displaystyle{ x=-3:}\) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-3+2)^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^n}{n^2}}\)
dla \(\displaystyle{ x=-1:}\) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1+2)^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1^n}{n^2} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^2}}\)
Wiesz, jak się za to zabrać?
mała uwaga:
Szereg potęgowy
są zbieżne w obu przybadkach czyli x = <-3 ; -1> ?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, o 22:18 przez seen90, łącznie zmieniany 1 raz.