Metoda Najmniejszych Kwadratów

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7935
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Metoda Najmniejszych Kwadratów

Post autor: janusz47 »

Metoda Najmniejszych Kwadratów jest stosowana nie tylko dla funkcji liniowych \(\displaystyle{ f(x) = ax +b. }\)

W praktyce dane otrzymywane w wielu eksperymentach wcale ne muszą mieć charakteru liniowego.

Załóżmy, że poszukiwaną funkcją jest wielomian:

\(\displaystyle{ p_{m}(x) = \sum_{k=0}^{m} a_{k}x^{k} \ \ (1) }\)

stopnia \(\displaystyle{ m \leq n-1. }\)

Stosując zasadę najmniejszych kwadaratów - mamy znaleźć współczynniki \(\displaystyle{ a_{0}, a_{1}, ...,a_{m}, }\) dla których forma kwadratowa:

\(\displaystyle{ E(a_{0},a_{1}, ..., a_{m}) = \sum_{i=1}^{n}[ p_{m}(x_{i}) -y_{i}]^2 = \sum_{i=1}^{n} \left [ \sum_{k=0}^{m} (a_{k}x^{k}_{i})-y_{i} \right ]^2 \ \ (2) }\)

osiąga minimum.

\(\displaystyle{ E }\) osiąga minimum (warunek wystarczający pomijamy), jeśli

\(\displaystyle{ E'_{|a_{j}}(a_{0},a_{1},...,a_{m})=0, \ \ j=0,1,..., m.}\)

\(\displaystyle{ E'_{|a_{0}} = \sum_{i=1}^{n}2 \left [ \sum_{k=0}^{m} (a_{k}x^{k}_{i})-y_{i} \right ] = 0 }\)

\(\displaystyle{ E'_{|a_{1}} = \sum_{i=1}^{n}2 \left [ \sum_{k=0}^{m} (a_{k}x^{k}_{i})-y_{i} \right ](x_{i}) = 0 }\)

\(\displaystyle{ ......................................}\)

\(\displaystyle{ E'_{|a_{m}} = \sum_{i=1}^{n}2 \left [ \sum_{k=0}^{m} (a_{k}x^{k}_{i})-y_{i} \right ](x^{m}_{i}) = 0 }\)

Przekształcając równoważnie ten układ równań, otrzymujemy \(\displaystyle{ (m+1) }\) rownań normalnych z \(\displaystyle{ (m+1) }\) niewiadomymi \(\displaystyle{ a_{0},

a_{1}, ..., a_{m}:}\)


\(\displaystyle{ a_{o}\cdot n + a_{1} \sum_{i=1}^{n}x_{i} + ...+ a_{m} \sum_{i=1}^{n}x^{m}_{i} = \sum_{i=1}^{n}y_{i} }\)

\(\displaystyle{ a_{o}\sum_{i=1}^{n} x_{i} + a_{1} \sum_{i=1}^{n}x^2_{i} + ...+ a_{m} \sum_{i=1}^{n}x^{m+1}_{i} = \sum_{i=1}^{n}y_{i}x_{i} }\)

\(\displaystyle{ a_{o}\sum_{i=1}^{n} x^2_{i} + a_{1} \sum_{i=1}^{n}x^3_{i} + ...+ a_{m} \sum_{i=1}^{n}x^{m+2}_{i} = \sum_{i=1}^{n}y_{i}x^2_{i} }\)

\(\displaystyle{ ...............................................}\)

\(\displaystyle{ [ a_{o}\sum_{i=1}^{n} x^{m}_{i} + a_{1} \sum_{i=1}^{n}x^{m+1}_{i} + ...+ a_{m} \sum_{i=1}^{n}x^{2m}_{i} = \sum_{i=1}^{n}y_{i}x^{m}_{i} }\)

Układ równań normalnych o macierzy Hilberta ma dokładnie jedno rozwiązanie, ale gdy wartości \(\displaystyle{ x_{i}, \ \ i=1,2,..,n }\)

równomiernie rozłożone to macierz ta, jest macierzą źle uwarunkowaną. Wtedy wielomian aproksymujący jest obarczony błędami

zaokrągleń.

Patrz na przykład Janina i MIchał Jankowscy. Przegląd metod i algorytmów numerycznych. Część 1. WNT Warszawa 1981.

Program w MATLAB

Kod: Zaznacz cały

function mnk(x,y,m)
% Wielomian aproksymujący w sensie najmniejszych kwadratów
n=length(x);
n=length(y);
for k=1:2*m+1
    c(k)=sum(x.^(k-1));
end
% Współrzędne wektora b układu równań normalnych
for k=1:m+1
    b(k)=sum(y.*x.^(k-1));
end
% Elementy macierzy A układu równań normalnych
for i=1:m+1
    for j=1:m+1
        A(i,j)=c(j+i-1);
    end
end
fprintf('\n')
disp('Macierz rozszerzona ukladu ,[A b]=')
fprintf('\n')
disp([A b'])
z=A\b';
disp('Wspolczynnikami a0,a1,...,an wielomianu aproksymującego są')
fprintf('\n')
disp(z')
% Wartości wielomianu w węzłach xi, i=1,2,...,n 
disp('_____________________________________________________')
disp('    xi    yi      p(xi)       |yi-p(xi)|   ')
disp('______________________________________________________')
for i=1:n
    s=z(1);
    for k=2:m+1
        s=s+z(k)*x(i)^(k-1);
    end
    p(i)=s;
    err(i)=abs(y(i)-p(i));
    fprintf('%6.2f %6.2f %12.6f %12.6f\n',x(i),y(i),p(i),err(i))
end
err=sum(err.*err);
fprintf('\n E(a0,a1,...,an)= %12.6g\n',sum(err))
[x' y' p']
Przykład 1

Kod: Zaznacz cały

>> x=[0:0.5:2.5];
>> y=[0 0.20 0.27 0.30 0.32 0.33];
>> mnk(x,y,3)

Macierz rozszerzona ukladu ,[A b]=

    6.0000    7.5000   13.7500   28.1250    1.4200
    7.5000   13.7500   28.1250   61.1875    2.2850
   13.7500   28.1250   61.1875  138.2813    4.3375
   28.1250   61.1875  138.2813  320.5469    9.0237

Wspolczynnikami a0,a1,...,an wielomianu aproksymującego są

    0.0033    0.4970   -0.2738    0.0511

_____________________________________________________
    xi    yi      p(xi)       |yi-p(xi)|   
______________________________________________________
  0.00   0.00     0.003333     0.003333
  0.50   0.20     0.189762     0.010238
  1.00   0.27     0.277619     0.007619
  1.50   0.30     0.305238     0.005238
  2.00   0.32     0.310952     0.009048
  2.50   0.33     0.333095     0.003095

 E(a0,a1,...,an)=  0.000292857

ans =

         0         0    0.0033
    0.5000    0.2000    0.1898
    1.0000    0.2700    0.2776
    1.5000    0.3000    0.3052
    2.0000    0.3200    0.3110
    2.5000    0.3300    0.3331
    
Przykład 2

Kod: Zaznacz cały

  >> x=[-3.0:0.4:3.3];
>> y=sin(x);
>> mnk(x,y,4)

Macierz rozszerzona ukladu ,[A b]=

   1.0e+04 *

    0.0016    0.0000    0.0054   -0.0000    0.0331   -0.0000
    0.0000    0.0054   -0.0000    0.0331         0    0.0016
    0.0054   -0.0000    0.0331         0    0.2388         0
   -0.0000    0.0331         0    0.2388         0    0.0062
    0.0331         0    0.2388         0    1.8648   -0.0000

Wspolczynnikami a0,a1,...,an wielomianu aproksymującego są

   -0.0000    0.8552    0.0000   -0.0928   -0.0000

_____________________________________________________
    xi    yi      p(xi)       |yi-p(xi)|   
______________________________________________________
 -3.00  -0.14    -0.060136     0.080984
 -2.60  -0.52    -0.592535     0.077033
 -2.20  -0.81    -0.893326     0.084830
 -1.80  -0.97    -0.998142     0.024295
 -1.40  -0.99    -0.942615     0.042835
 -1.00  -0.84    -0.762376     0.079095
 -0.60  -0.56    -0.493058     0.071585
 -0.20  -0.20    -0.170291     0.028378
  0.20   0.20     0.170291     0.028378
  0.60   0.56     0.493058     0.071585
  1.00   0.84     0.762376     0.079095
  1.40   0.99     0.942615     0.042835
  1.80   0.97     0.998142     0.024295
  2.20   0.81     0.893326     0.084830
  2.60   0.52     0.592535     0.077033
  3.00   0.14     0.060136     0.080984

 E(a0,a1,...,an)=    0.0685988

ans =

   -3.0000   -0.1411   -0.0601
   -2.6000   -0.5155   -0.5925
   -2.2000   -0.8085   -0.8933
   -1.8000   -0.9738   -0.9981
   -1.4000   -0.9854   -0.9426
   -1.0000   -0.8415   -0.7624
   -0.6000   -0.5646   -0.4931
   -0.2000   -0.1987   -0.1703
    0.2000    0.1987    0.1703
    0.6000    0.5646    0.4931
    1.0000    0.8415    0.7624
    1.4000    0.9854    0.9426
    1.8000    0.9738    0.9981
    2.2000    0.8085    0.8933
    
ODPOWIEDZ