wartość wielomianu interpolacyjnego

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
NewMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 lut 2021, o 19:37
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

wartość wielomianu interpolacyjnego

Post autor: NewMath »

Cześć, musze wyznaczyć wartość wielomianu interpolacyjnego wyznaczonego metodą Newtona w punkcie \(x = 1.5\)
dla takich danych
\[x = 0.1\ 0.4\ 0.6\ 2,\quad y = 0.5\ 1\ 0.75\ 0.6\]Dzięki za pomoc :lol:
szw1710

Re: wartość wielomianu interpolacyjnego

Post autor: szw1710 »

Zobacz moje artykuły na blogu ,,Być matematykiem". Seria "Tajniki interpolacji". Linkuję część 6, ale możesz zobaczyć i pozostałe.

Kod: Zaznacz cały

http://byc-matematykiem.pl/tajniki-interpolacji-czesc-6/


A z czego się śmiejesz. Osobiście "LOL" odbieram lekceważąco. Chyba mnie nie lekceważysz...
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: wartość wielomianu interpolacyjnego

Post autor: timon92 »

polecam materiały podlinkowane przez przedmówcę, w przystępny sposób wyjaśniają metodę Newtona
szw1710 pisze: 4 gru 2021, o 12:50 A z czego się śmiejesz. Osobiście "LOL" odbieram lekceważąco. Chyba mnie nie lekceważysz...
dawno mnie nic tak nie rozbawiło :) :D :mrgreen: :lol: dzięki za dawkę humoru :P
ODPOWIEDZ